Ова јадење со зеленчук може да го јадете и навечер, бидејќи не дебелее, многу вкусно и брзо

Ова јадење со зеленчук може да го јадете и навечер, бидејќи не дебелее, многу вкусно и брзо. Рецепт на Гурман ТВ. Вкусна пита со зеленчук, готова е за час. Филот се подготвува од зеленчук, а смесата за тесто е излеана и се става директно на печење.




Ова јадење многу потсетува на францускиот традиционален „киш“ кој се подготвува на сличен начин. Секако во тестото може да додадете сувомеснато, кашкавал, сирење.. по ваш избор, а ние ќе ви ја претставиме најздравата варијанта.




Потребни состојки за фил: 2 моркови, 1 праз, 1 пиперка (блага или лута по ваш избор), 2 компира, 500 г зелка, 10 г свеж магдонос. За тесто: 4 јајца, 40 мл млеко, 40 мл масло, 10 г сол, прстофат црн пипер, 120 г брашно, 1 кесичка прашок за печиво, изрендан кашкавал за наросување, црн и бел сусам..




Постапка: Најпрво се подготвува филот со зеленчук. Морковите и компирите се рендаат, празот и пиперката се сечат на ситно и се соединуваат во подлабок сад. Зелката се сечка на мали парчиња и се додава во мешавината од зеленчук.




На крајот се наросува со свеж магдонос, а доколку немате свеж може да користите и сув. Целата смеса се соединува со шпатула, да има шарени бои и подеднакво да се измеша зеленчукот. Потоа се преоѓа на подготовка на тестото.




Не ви е потребен ни миксер, ни замесување со раце бидејќи подготвуваме смеса која што ќе се излева. Во подлабок сад се матат 4 јајца со шпатула, се додава млекото и маслото и повторно се соединува се.




Смесата се посолува, се додава прстофат црн пипер и на крајот заедно се додаваат брашното и прашокот за печиво. Измешајте се убаво додека да се вмеша убаво брашното со смесата, да не останат грутки.




Зеленчукот се додава во оваа смеса и се заедно се излева во плех обложен со хартија за печење со димензии 35×35 см и се става на печење во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 20-тина минути.




Потоа плехот се вади од редна и одозгора се наросува со рендан кашкавал (по потреба), црн и бел сусам, па повторно се враќа на печење на истата температура уште 15 минути. Се послужува топло, но подеднакво е вкусно и оладено. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.




Прочитајте го и вториот рецепт: Шпанска царска пита, толку е вкусна што децата веднаш ја јадат и бараат уште. Многу лесна и брза подготовка. Одлична е за брз појадок или вечера, а може да се послужи и како топло или ладно предјадење. Превкусна е.

Потребни состојки: 4 белки, 4 жолчки, 350 мл јогурт, 100 мл масло, 1,5 лажичка сол, 150 г брашно, 1/2 прашок за печиво, 150 г палента, 150 г сирење, 3 лажица кисела павлака, 100 г морков, 100 г кисели краставички, 150 кашкавал, 200 г шунка. За наросување: сусам.



Постапка: Морковите сварете ги и исечкајте ги на коцки. Исто така, исечкајте ги киселите краставички, шунката и кашкавалот, а сирењето издробете го. Се матат белките во цврст снег па се додаваат жолчките и заедно се матат со миксер. Потоа се додава јогуртот, маслото и сол.

На крај се додава брашното измешано со прашок за печиво и палента, па се меша со лажица или силиконска шпатула. Постепено се додаваат останататите состојки: дробено сирење, кисела павлака, ситно исечканите моркови, краставички, кашкавал и шунка.

Добиената истурете ја во плех или тепсија со средна величина, обложен со хартија и ставете на печење во претходно загреана рерна на 200 степени околу половина часили додека убаво да зарумени. Целата постапка можете да ја погледнете во видеото ОВДЕ.

Претходна статијаПИЛЕШКИОТ „ЏИГЕР“ ВЕЌЕ НЕ ГО ПЕЧАМ КЛАСИЧНО, овој рецепт во тегла ми е сега по мерак
Следна статијаЗА СИТЕ ОНИЕ КОИ ОБОЖАВААТ КИСЕЛА ЗЕЛКА, А НЕМААТ ПОДРУМ: Јас имам решение, подготовка и начин на чување