Ова е салатата број 1 во етно рестораните – печени пиперки со лук и сирење, кремаста и неодолива

Ако сте љубители на кремастите оброк-салати, ова е идеален рецепт за вас. Постапката за приготвување е толку едноставна, што поедноставна не може да биде, а салата е вистинки деликатес.

Со оваа салата можете да појадувате, ручате или вечерате. Затоа, ако досега ниеднаш не сте ја пробале, не го пропуштајте овој рецепт, бидејќи ќе бидете воодушевени.

Потребни состојки:

Loading...

10 пиперки печени и исчистени
2 печени лути пиперчиња
4-5 чешниња лук
600 г сирење
50 мл масло

Постапка:

1.Пиперките испечете ги, излупете ги и исчистете ги од семки (прво измијте ги со ладна вода, избришете ги, испечете ги, па оставете ги да се изладат во најлонска кеса. Потоа излупете ги и отстранете ги петелките и семето).

2.Излупените и исчистени пиперки исечете ги, но не премногу ситено, за да се почувствуваат во салатата. Ставете ги во еден сад.

3.Во зависност од соленоста на сирењето, додадете сол по вкус и малку масло, па додадете го и ситно исечканиот лук или уште подобро ако го истолчете.

4.Во смесата додадете издробено сирење. Доколку сирењето не е доволно масно, додадете уште малку масло за да може убаво да се измеша “Трљаницата”.

5.Потоа измешајте ги убаво состојките, можете и со виљушка, но најдобро е да ја измешате со рака. Оваа салата најмногу е позната на Балканот, особено во местата од јужна Србија.

Уживајте во вкусот, а постапката од приготвувањето можете да ја погледнете во видеото:

Loading...