Ако во текот на оброкот на масата имате запалено свеќа на која сте капнале неколку капки од некое од следните ароматични масла – помалку ќе изедете.

Д-р Алан Хирш, прочуен американски диетолог, го открива списокот на мириси кои не само што го намалуваат апетитот, туку и ја намалуваат желбата да изедеме нешто слатко.

Ќе изедете помалку храна и ќе се чувствувате сито, доколку во текот на оброкот на масата имате запалена свеќа, на која сте капнале неколку капки ароматично масло. Ако немате ароматични масла, вдишувајте мириси од свежо овошје и зачини.

Тоа се:

1.Ванила

2.Цитрон

3.Анасон

4.Бибер

5.Мирудија

6.Зелено јаболко

7.Нане

8.Банана

9.Ружа

10.Лаванда

Слатките, цветни парфеми, на ист начин делуваат врз нашето сетило за мирис, со намалување на апетитот.

Докторката Светлана Бережнај, диетолог, го дополнува овој список. За да го намалиме апетитот и да се чувствуваме сито, помагаат и:

11.Камилица

12.Гераниум

13.Иланг-иланга (цвет на цветовите)

14.Пачули