ОД МИНУС ДО +20, ПОТОА ВРАЌАЊЕ НА МИНУС ЗА САМО 48 ЧАСА! Лекарите специјалисти советуваат како да се преживеат ваквите промени…

Во последно време се соочуваме со драстични температурни промени, па така за само 48 часа се случува температура од 5-6 степени веќе до следниот ден да се покачи до 13, а наредниот до неверојатни 20 степени, плус со ветровито време.

А потоа, следниот ден после овој, сосем неочекувано се случува нов тотален пресврт и нагло заладување, со снег, па повторно – минус!

Кога се случуваат вакви пресврти и нагли „скокања“ со големи температуранби разлики, во Итната медицинска помош зачесто се јавуваат пациенти со хронични заболувања: претежно астматичари, срцеви, хипертензивни и психијатриски пациенти.

– Биометеоролошките услови негативно се одразуваат на сите чувствителни луѓе, особено на срцевите болни, астматичарите, хипертензивните и нервно нестабилните. Метеоропатски реакции може да вклучуваат главоболка, замор и намалена концентрација.

Поради наплив на потопол воздух, се препорачува избегнување на поголем физички напор – се наведува на веб-страницата на Републичкиот хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

Следете ги предупредувањата и советите на биометеоролозите

Дури и значително помалите временски промени можат да ги интензивираат симптомите на хроничните болести, а како што беше објаснето претходно во РЗМЗ, промената на времето може да се почувствува и до неколку дена порано.

Кога станува збор за нагли и краткорочни промени, меѓу сите генерации речиси и да нема човек кој не чувствува метеоропатски тегоби, поради што е важно да се следат предупредувањата и да се следат советите на медицинските експерти.

Здравите луѓе исто така реагираат на промените

Следниве метеоропатски реакции се јавуваат кај здрави луѓе кои се чувствителни на временските промени – метеоропати:

-главоболка предизвикана од ненадејна промена на температурата и нејзиниот изразен дневен тек,
-раздразливост и променливо расположение (кога е силен јужен и југоисточен ветер),
-болки во мускулите (со зголемена влажност на воздухот),
-замор, поспаност и малаксаност (во топло и влажно време).

Ова се здравствени совети од реномирани специјалисти и еве што велат тие.

Совети од кардиолог за нагли временски промени

Интервентен кардиолог проф. Д-р Душан Ружичиќ, специјалист по интерна медицина, вели дека пациентите кои имаат хронични кардиоваскуларни заболувања како што е висок крвен притисок, или страдаат од коронарна болест или ангина пекторис, треба да го имаат предвид следново:

-Не треба да престанат да земаат лекови за намалување на крвниот притисок, за покачено ниво на маснотии во крвта.

-Доколку имале терапија поради коронарна болест, во никој случај не треба да ја прекинуваат.

-Да се ​​биде значително поумерен во исхраната и пиењето.

-Пациентите кои знаат дека имаат коронарна болест да избегнуваат излегување во најстудените делови од денот, рано наутро и доцна навечер.

-Хроничните пациенти треба да носат заштитна маска доколку воздухот е загаден.

-Физичката активност треба да се практикува во најтоплиот дел од денот и да се продолжи со неа, но не и кога мразовите се силни. Ако живееме здрав начин на живот, апсолутно ќе бидеме подобро подготвени за промени во времето.

-При појава на првите симптоми на стегање во градите веднаш пријавете се во итната медицинска помош.

Прим. Д-р Татјана Радосављевиќ, пулмолог, вели дека астмата и хроничната опструктивна белодробна болест се болести кои се многу зависни од временските услови, атмосферскиот притисок, температурата на воздухот и присуството на влага во воздухот.

– Луѓето кои долго време страдаат од него многу добро знаат што треба да прават кога ќе дојдат вакви временски промени. Се трудат да ја засилат терапијата или се трудат да не излегуваат од дома, во секој случај се трудат да ги избегнат временските промени.

Но, доколку дојде до влошување, до гушење, станува збор за пациенти кои се засегнати од оваа промена и ако не помага зајакнувањето на терапијата што ја имаат дома во вид на пумпи или во форма на други лекови, тие треба да се јават кај својот лекар.

По потреба, ако се влоши доцна есен и зима, мора да одат дури и во болница – вели д-р Татјана Радосављевиќ.

Што се однесува до луѓето кои немаат проблеми со белите дробови, има многу фактори кои влијаат на нив бидејќи има сè повеќе метеоропати.

– Чувството на недостаток на воздух не мора да е предизвикано од одреден проблем со белите дробови, туку едноставно на тој начин можат да реагираат.

Мој совет е пред сè да ја следат биометеоролошката прогноза и соодветно да ја применуваат терапијата што веќе ја имаат или да ја интензивираат. Ако и тоа не им појде од рака, да одат на лекар – вели д-р Радосављевиќ.

Совет од психијатар за нагли временски промени

Д-р Александра Аничиќ Тошовиќ, психијатар, вели дека со оглед на најавата за нагло зголемување, а потоа и пад на температурата, психијатриските пациенти треба да продолжат редовно да ја земаат терапијата.

– Кога зборуваме за популација на пациенти кои веќе имаат хронично заболување со кое живеат и имале влошувања и подобрувања, тие знаат да препознаат симптоми кои се различни од пациент до пациент.

Совет е редовно да земаат терапија и да продолжат да се занимаваат со своите активности – вели д-р Александра Аничиќ Тошовиќ.

Според неа, здравиот начин на живот кој вклучува доволно сон, добра хидратација на телото, рекреација и спортување, време поминато во природа, намалување на стресот на најниско можно ниво и слично, позитивно влијае на пациентите кои имаат други болести, дури и на пациенти кои имаат ментална болест.

Ако некој не спие доволно, има премногу стрес во животот што не го контролира, ќе има почести егзацербации, забележува соговорникот.

– За да се постави дијагноза на депресија и која било друга ментална болест, постојат јасно дефинирани критериуми, а ги поставува стручно лице.

Да речеме, депресијата се лечи со лекови од одредена група на лекови, во зависност од придружните состојби, зависи од клиничка слика до клиничка слика и од пациент до пациент – објасни д-р Александра Аничиќ Тошовиќ.