Ставете 1 килограм сол во ленена вреќичка (или навлака за перница) па убаво врзете го отворот или сошијте го за да не се истура солта.

Навечер пред спиење ставете ја вреќичката врз градниот кош или грбот, па така легнете.

Според Малахов- солта ја собира влагата од надворешната околина и вишокот влага од човечкиот организам. На тој начин астматичарот полесно дише. Пробајте го овој рецепт.