Во една кеса ставете пет килограми ориз и кратко држете ја во една рака. Ќе забележите дека сепак петте к илограми можат да бидат доста тешки кога ќе се концентрираат на едно место.

А со седентарниот начин на живеење, особено како што тоа беше наметнато изминатата година, речиси и да нема човек кај кого не се наталожени овие в ишок пет к илограми.

За среќа, човековиот организам има совршени механизми и додека сè уште работи во хармонија, овие пет к илограми може да ги распореди подеднакво на различни места од телото.

Но, и овие в ишок к илограми можат да го отежнат секојдневното фунционирање, па затоа мора да се осло-бодиме од нив што поскоро, додека врз нив не се натрупале нови…тогаш целиот процес станува уште поте-жок.

Постои еден начин на исхрана кој трае три дена и кој се нарекува „В ојничка д иета“, а кој ветува дека овие к илограми можат да се разградат и да се ослободат во вид на топлинска енергија.

Овие три дена навистина е потребна „в ојничка издр-жливост“, меѓутоа постои една поволност за сите обожавачи на летниот, освежителен десерт, а тоа е, дека секој ден може да се изеде една топка сладолед од ванила, пишува НМД.мк

Искуствата на корисниците се повеќе од позитивни, а коментарите до коишто можевме да наидеме се дека за многу кратко време ќе можете да влезете во вашите омилени џинс и тесни фустани, а притоа и нема да мора да се одре-кувате премногу од вашата омилена храна.

Сето ова ви звучи повеќе како сон отколку реалност, зар не? Но, ајде поблиску да се запознаеме со оваа д иета и да ги разгледаме ри-зиците и предностите кои таа ги нуди, а најпосле ќе ви го претставиме и менито за тие три дена. Па, сами одлучете дали вреди или не, а размислувањата и искуствата можете да ги оставите во коментар.

Како всушност функционира в ојничката д иета?

Името „В ојничка“ произлегува токму од дисциплината што мора да ја имаат корисниците на оваа д иета. Значи, мора да ги следите апсолутно сите правила што се наведени ако сакате да имате ефект. И мало отстапување од правилата може негативно да влијае на сла-беењето.

Храната содржана во менито прво ќе го забрза метаболизмот и ќе го исфрли в ишокот вода од телото, а потоа ќе го сти-мулира процесот на сого-рување на маснотиите.

Овде нема приготвување на комплицирани рецепти, купување на скапи намирници или напорното броење на калориите. Сè што се бара од вас е „в оена“ дисциплина и „сле-по“ придржување кон правилата.

Водата е дозволена и препорачана во што поголеми количини, а потребно е да пиете чаша млака вода неколку минути пред секој оброк.

Во текот на овие три дена, треба да станувате приближно во исто време секој ден, а оброците треба да бидат рамномерно распоредени за да не чувствувате г лад. Во случај тоа да се случи, не смеете да кон-сумирате ништо освен вода и чај.

Физичките активисти исто така, се дозволени и препорачани што е можно повеќе. Обидете се да бидете што поактивни. Покрај одење во теретана и примена на разни кардио вежби, се препорачуваат и подолги прошетки со брзо одење, возење велосипед, пливање, трчање и слично. Прилагодете го интензитетот на вежбата според вашата тежина и состојба, за да имате најдобри резултати.

По истекот на овие три дена, потребно е постепено да ја прилагодите вашата исхрана за да не доживеете ефект на бумеранг. Немојте одеднаш да ги внесувате сите намирници и да правите гозба за да надокнадите сè што сте пропуштиле, туку обидете се да ја направите вашата исхрана што е можно побогата со свежо овошје и зеленчук, особено ако планирате да продолжите со сла-беењето.

Запамтете дека „В ојничката д иета“ не смее да трае повеќе од три дена, бидејќи може да се започнат да се губат драгоцени нутриенти од организмот, а со тоа да се загро-зи општото здравје, пишува НМД.мк.

Прилично едноставно мени

Како што веќе беше кажано, менито е ст-рого одредено за време на д иетата и може да се кон-сумира само храната што е вклучена. Ова значи дека нема потреба да учите што смеете а што не смеете да јадете.

Мора да ја земате храната во однапред одреден редослед, а секоја промена, пропуст или додавање на одредена храна може да влијае на самиот процес на сла-беење. Затоа, обидувајте се да кон-сумирате оброци според предвидениот начин, без исклучоци или додатоци.

ДЕН 1

Појадок: чаша топол напиток – кафе или чај без шеќер, парче тост леб од интегрално брашно, половина грејпфрут и две мали лажички путер од кикирики (или обичен) или намаз од сирење.

Ручек: Кафе или чај, парче тост и половина чаша туна. Вечера: 100 г посно месо печено во фолија со малку маслиново масло, чаша боранија сварена во вода, јаболко, половина банана и половина шолја сладолед од ванила.

ДЕН 2

Појадок: Кафе или чај, варено јајце, половина банана и парче интегрален тост. Ручек: 150 г младо сирење, тврдо варено јајце, 5 солени крекери и домат (или сок од еден домат). Вечера: Две варени виршли, 200 г брокула, парче свеж морков, половина банана и половина чаша сладолед од ванила.

ДЕН 3

Појадок: кафе или чај, пет солени крекери, две лажици несолено сирење и едно јаболко. Ручек: Парче тост, тврдо варено јајце и краставица. Вечера: Шолја туна, половина банана и шолја сладолед од ванила.

Претежно позитивни искуствува

Искуството покажа дека за време на траењето на оваа д иета е можно да се изгу-бат дури и над 5 к илограми, иако просечно се забележува гу-биток на само 2 к илограми. Важно е тука да се истакне дека крајниот резултат ќе зависи не само од метаболизмот и конституцијата на телото, туку и од упорноста, напорот, придржувањето кон менито и физичките активности што ги извршувате.

Едноставно, колку повеќе се движите, толку повеќе калории сого-рувате, што резултира со повеќе изгу-бени к илограми.

Овој екс-тремен начин на јадење не е наменет за секого, затоа нашите препораки се да го следат исклучиво здрави луѓе. Се разбира, како и со секоја друга д иета, треба да се кон-султирате со лекар, бидејќи конечниот исход и можните после-дици зависат од состојбата на вашето тело.