Луѓето кои работат од 8 до 10 часови во текот на денот во исти обувки се соочуваат со овој проблем, кој во суштина е нормална појава.

Сепак, проблемот со непријатниот мирис кај стапалата може да се гледа од неколку аспекти. Покрај многучасовната “зарбеност” на стапалата поради работните обврски, многу луѓе имаат проблем и со прекумерно потење!

Па така, кај оваа група на луѓе, многу полесно се размножуваат бактериите на стапалата и се шири непријатен мирис.

Третата група, која е во минимален број припаѓа на оние кои едноставно ја занемаруваат личната хигиена, односно, неколку дена по ред не ги менуваат чорапите и не одржуваат редовна хигиена на долните екстремитети.

Во секој случај, ова подолу можеби е генијалното решение! Постапка која изгледа несекојдневна и необична, но навистина помага. Многумина кои ја пробале се воодушевени од ефикасноста.

Потребни состојки:

4 шолји топла вода

5 вреќички црн чај

Голем лавор (сад) за потопување на нозете

Постапка:

Наполнете го лаворот со топла вода и ставете ги вреќичките со чај внатре. Оставете така да стојат околу 20 минути. Ставете ги нозете внатре во водата и држете ги така половина час. Постапката повторувајте ја секојдневно во траење од намалку 10 дена.

Друг ефикасен начин за справување со овој проблем е содата бикарбона.

Нанесувајте сода секојдневно на стапалата, пред да ги облечете чорапите и чевлите, во траење од 2 до 3 недели.

Миризбата моментално ќе се неутрализира, а содата ќе влијае и на спречување на создавање бактерии кои ги поттикнуваат потните жлезди.