Понекогаш навистина ни е тешко да им веруваме на луѓето затоа што пречесто нè изневеруваат.

Ваквите искуства оставаат трага во нашето срце и доведуваат до прашањето зошто се случува тоа и како можеме да ги препознаеме вистинските пријатели меѓу многубројните познаници.

Мудрите поговорки кои често ми ги раскажуваше баба ми додека беше со плетилото в рака, зборуваат за карактеристиките на луѓето кои треба да ги избегнуваме во нашите животи за да ја зачуваме нашата емоционална и ментална рамнотежа.

Првата поговорка вели: „Непријателот кој ја кажува вистината е подобар од пријателот што ја крие“. Оваа поговорка ја нагласува важноста на искреноста во пријателството.

Пријателството треба да се заснова на доверба и поддршка, а вистинскиот пријател секогаш ќе биде искрен и ќе ви ја каже вистината, дури и кога е тешко или непријатно да се слушне.

Вистинското пријателство не се крие зад лагите и измамите, туку ќе ве поддржи и ќе ви помогне кога ви е најпотребно.

Една интересна приказна за старец и млад човек ја покажува разликата помеѓу пријателите и непријателите. Старецот и младиот човек се разликувале по години и карактер, но тргнале на заедничко патување по планинските патеки.

Младиот човек го избрал својот пријател со кој добро се согласувал, додека старецот избрал за придружба да му биде еден друг старец со кој често се карал.

И покрај тоа, старецот бил искрен и секогаш го кажувал своето мислење колку и да е непријатно за слушање, додека пријателот на младиот човек ја криел вистината и му кажувал дека нема ништо за што да се грижи, иако тркалото на количката било оштетено.

За жал, тоа довело до несреќа, кога тркалото пукнало и младиот човек паднал по падината и настрадал.

Друга поговорка вели: „Кој сочувствува со твојата тага, не е секогаш задоволен од твојата среќа“. Оваа поговорка нè предупредува за луѓето кои се преправаат дека се грижат за нас и сочувствуваат со нашите проблеми, но тоа го прават само од себични причини.

Тие навистина не се грижат за нас, ја користат нашата тага за да се истакнат и да добијат предност пред нас. Вистинскиот пријател ќе се радува на нашата среќа и ќе биде тука за нас и во добро и во зло, наместо да ни нанесува дополнителна штета преку сочувството и сожалувањето.

Третата поговорка вели: „Добриот пријател не го менува својот изглед“. Оваа поговорка се однесува на луѓе кои го менуваат своето однесување и ставови во зависност од ситуацијата или општеството во кое се наоѓаат.

Можат да бидат слаткоречиви и пријателски настроени кога се сами со вас, но зад грб можат да ви бидат најлоши непријатели, да шират озборувања и да ве критикуваат. Вистинскиот пријател ќе остане верен на своите вредности и ќе биде искрен во сите околности.

Овие мудри поговорки нè учат да ги препознаваме вистинските пријатели од лажните и да ја цениме искреноста, поддршката и доследноста во односите со другите.

Кога ќе научиме да ги разликуваме добрите пријатели од оние кои не ни посакуваат добро, можеме да изградиме посилни и поискрени пријателства кои нè збогатуваат и нè поддржуваат на нашето животно патување.