Home обичаи Неколку различни рецепти за подготовка на КАДАИФ – Традиционален десерт со богат...

Неколку различни рецепти за подготовка на КАДАИФ – Традиционален десерт со богат вкус и историја…

Кадаиф – традиционален десерт со богат вкус и историја

Кадаифот е еден од најпознатите и најомилените десерти во Македонија, кој со својата крцкава текстура и сладок сируп го освојува вкусот на секој што ќе го проба.

Овој десерт се состои од тенки нишки тесто, познати како „кадаиф“ или „тел кадаиф“, кои се преливаат со шеќерен сируп или мед, а често се комбинираат со мелени ореви, лешници или бадеми.

Неговиот вкус е баланс помеѓу слаткоста на сирупот и богатата арома на јаткастите плодови, додека тенките нишки му даваат уникатна леснотија и структура, пишува НМД.

Потекло и историја

Кадаифот има длабоки корени во кулинарската традиција на Блискиот Исток и Медитеранот, а се смета дека потекнува од арапските земји, од каде што се проширил низ Османлиската Империја.

Во Македонија пристигнал преку османлиското влијание во текот на вековите, а со времето се приспособил на локалните вкусови и состојки.

Името „кадаиф“ доаѓа од арапскиот збор „qatā’if“, што значи „кадифен“, алудирајќи на меката и нежна текстура на тестото.

Денес, овој десерт е составен дел од балканската и македонската гастрономска култура, а неговата подготовка е вистинска уметност што се пренесува од генерација на генерација.

Празници и пригоди

Во Македонија, кадаифот најчесто се подготвува за поголеми семејни собири и празници, особено за верските прослави како Прочка и Велигден.

Тој е неизоставен дел од трпезата за Велигден, каде што се служи како симбол на изобилство и гостопримство.

кадаиф / Нермина Јордамовиќ

Исто така, често се среќава и на свадби, крштевки и други значајни настани, бидејќи неговиот раскош го прави идеален за споделување со најблиските, пишува НМД.

Интересни податоци

Една од занимливостите за кадаифот е неговата разновидност – може да се подготвува во различни форми, од ролни и плетенки до слоевити тепсии, а понекогаш се полни и со крем или сирење за дополнителна сочност.

Последните трендови во светот на десертите, како популарниот „Дубаи чоколадо“ или модерните варијации на баклава, исто така го вклучуваат кадаифот како клучна состојка, комбинирајќи го со чоколадо, фстаци или други ексклузивни додатоци.

Ова покажува дека иако е традиционален, кадаифот останува релевантен и во современата кулинарија.

Зошто е толку посебен?

Она што го прави кадаифот уникатен е процесот на неговото создавање.

Тенките нишки се прават со рачно истегнување на тестото или со специјални техники, што бара голема вештина.

Кога се пече, тестото станува златно и крцкаво, а сирупот му дава сочност што го прави неодолив.

Во Македонија, секое семејство има свој рецепт, па така вкусот на кадаифот може малку да варира од домаќинство до домаќинство, пишува НМД.

Читателите во продолжение можат да одберат неколку од понудените рецепти од архивата на НМД за различни начини на подготвување

– од класичен кадаиф со ореви, преку варијанта со крем, до модерни интерпретации инспирирани од светските трендови:

КАДАИФ ЗА ПРОЧКА…Традиција што го топли срцето…

ДУБАИ БАКЛАВА ЗА 15 МИНУТИ…Со кадаиф и крем од ф’стаци, нов вкус на овогодишната трпеза и сите беа воодушевени…

МУХАЛЕБИ КАДАИФ: Кремаст десерт со неодолив крем…за 15 минути е готов

Шербетни колачи од 3 состојки, меки како облачиња…Со вкус помеѓу кадаиф и кемалпаша…

АРАПСКИ КОЛАЧ ЗА 5 МИНУТИ: Со малку кадаиф се прават овие сочни колачи кои се топат во уста