Home млечни производи Не мора да купувате кашкавал за мезе…1.5 кг од 1 литар млеко...

Не мора да купувате кашкавал за мезе…1.5 кг од 1 литар млеко за 5 минути подготовка

Рецепт за домашен кашкавал од еден литар млеко

Овој едноставен, а неверојатно вкусен рецепт за домашен кашкавал ќе ве воодушеви со својата леснотија и креативност.

Со само неколку состојки и минимален напор, можете да направите 1,5 килограми квалитетен кашкавал кој е совршен за секаков повод – од ужина до свечена трпеза.

Секако, овој кашкавал според квалитетот не може да се спореди со оригиналниот, но сепак претставува вкусно мезе.

Откријте го задоволството од правењето домашен кашкавал со овој уникатен рецепт, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 1 литар млеко
– 1 лажичка сол
– 1 лажица путер
– 200 грама рендан чедар кашкавал
– 12 лажици (рамни) скроб (нишесте или густин)

ПОСТАПКА:

1. Во сад со средна големина, ставете го млекото, солта и путерот. Загревајте на умерена температура, мешајќи повремено, додека путерот целосно се растопи.

2. Додајте го ренданиот чедар кашкавал и скробот. Продолжете да мешате континуирано за да се спречи создавање грутки.

3. Гответе ја смесата на умерен оган додека не се згусне и не добие конзистенција слична на пудинг.

4. Претурете ја смесата во соодветен калап (на пример, тетрапак или пластичен сад) и оставете ја да се олади на собна температура.

5. Откако смесата делумно ќе се олади, ставете ја во фрижидер и оставете ја да се стегне неколку часа.

6. По целосното стврднување, извадете го кашкавалот од калапот и исечете го на парчиња по желба.

Совет

За дополнителен вкус, можете да додадете зачини или билки по ваш избор пред да ја претурете смесата во калапот. Сервирајте го кашкавалот со крекери, свежо лепче или како додаток во салати.

Уживајте во вашиот домашен кашкавал! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: