Одгледувањето мандарини во домашни услови може да биде корисно искуство, овозможувајќи ви да уживате во свежо и вкусно овошје директно од вашата градина. Еве чекор-по-чекор водич за тоа како да засадите мандарини во саксија или градина:

Одгледувањето на цитруси понекогаш е вистински предизвик, а за да добиете први плодови треба многу напор, но и трпеливост.

Грижата за овој вид овошје понекогаш може да биде вистински предизвик, а експертите од Агротим.мк даваат неколку совети како успешно да ги одгледувате во саксија во вашиот дом и во дворот.

Иако мандарините најчесто се поврзуваат со растенија од потоплите региони затоа што потекнуваат од Југоисточна Азија, а успешно се одгледуваат и на Медитеранот, тие припаѓаат на агрумите кои се најотпорни на ниски температури.

Тие можат да преживеат и до -4° Целзиусови. Мандарините не сакаат премногу високи температури, па во тој случај добро е да ги ставите во сенка.

Обезбедете дренажа и доволно простор за раст на корењата

Цитрусите можат да се одгледуваат од семе или расад и при тоа треба да се има предвид дека одгледувањето од семе трае долго време и дека ќе почекате и до 7 години за првите плодови. Затоа повеќе се исплаќа да се купат садници затоа што тие побрзо ќе дадат плод.

Садот во кој е засадена мандарината треба да биде поголем од коренот за да не мора да се пресадува премногу често, а исто така треба да има околу 10 см слободен простор од коренот до дното.

Треба да изберете сад што не се стеснува на врвот затоа што ќе ви биде тешко да го одржувате и да го пресадувате растението. Важно е да се стават камења на дното пред садењето поради дренажата и потоа да се стави супстрат за садење.

Кога купувате супстрат, најдобро е да изберете некој што е прилагоден за одгледување цитруси, затоа добро прочитајте ги декларациите.

Откако ќе го засадите растението, ставете го на место со многу сонце, идеално би било да има околу 5 до 6 часа сончева светлина, а јужните страни се најдобри. Редовното наводнување е важно, а можете и да ја задржите влагата со помош на прекривка (малч).

Се пресадува за три до четири години, а за првите плодови потребна е трпеливост

Дрвото на мандарината е помало во споредба со другите агруми, и може да расте од 3 до 4 метри во висина, иако може и да се реже. Веднаш штом корените ќе почнат да излегуваат низ дупките на саксијата, време е да се пресади во поголема, а ова ќе треба да се прави на секои три до четири години.

Кога ја вадите мандарината на отворено после зимата, постепено прилагодете го дрвото на надворешни услови за да спречите губење на лисјата, а истото важи и при внесувањето во есен. Потрудете се да го внесете во затворена просторија пред првиот мраз.

Добро е мандарината да се прихрани еднаш месечно со течно ѓубриво кое е богато со азот и фосфор или она што е прилагодено за агруми. Сепак за првите плодови ќе треба да бидете стрпливи и тоа околу три до четири години.

Потребни материјали:

Мандарина: Купете дрво или расад од мандарина од реномиран расадник или градинарски центар. Изберете сорта што одговара на вашата клима.

Голем контејнер или градинарски простор: во зависност од достапниот простор, можете да засадите мандарини во земја или во големи контејнери (исто како лимоните). Мандаринските дрвја може да се одгледуваат и во саксии на тераси или балкони.

Добро дренажна почва: Мандарините претпочитаат добро дренажна почва со добра органска содржина. Можеби ќе треба да ја смените почвата или да користите висококвалитетна мешавина за саксии ако вашата природна почва не е идеална.

Сончева светлина: На мандарините им треба многу сонце за да напредуваат. Изберете локација која добива најмалку 6-8 часа сончева светлина секој ден.

Канта за наводнување или црево: ќе ви треба канта за наводнување или црево (систем) за редовно наводнување на растението.

Прекривка: Органската прекривка како што се дрвени трошки или слама може да помогне да се задржи влагата во почвата и да се регулира температурата.

Ѓубриво: Размислете за користење на ѓубриво специфично за цитруси за да обезбедите основни хранливи материи.

Чекор по чекор водич:

Изберете локација за садење:
Изберете соодветна локација со полно сонце. Погрижете се почвата да биде добро исцедена/дренирана и да има добра органска содржина.

Садење во земја:
Ако садите во земја, ископајте дупка приближно двојно поголема од коренот на вашата мандарина. Ставете го дрвото во дупката, внимавајќи да биде на иста длабочина како што било во расадникот. Покријте со земја и залијте темелно.

Садење во контејнери:
Ако садите во контејнер, изберете сад што е доволно голем за да го собере коренскиот систем на вашата мандарина. Наполнете го садот со добро дренирана почва, оставајќи неколку см празен простор на врвот. Засадете го дрвото на иста длабочина како што беше во расадникот.

Наводнување:
Чувајте ја почвата постојано влажна, особено за време на сезоната на растење. Мандарините сакаат влага, но можат да толерираат кратки сушни периоди.

Прекривање/Мулчирање:
Нанесете слој од органска прекривка околу основата на дрвото за да ја зачувате влажноста на почвата и да ја регулирате температурата на почвата.

Ѓубрење:
Нахранете ја мандарината со специјално цитрусно ѓубриво според упатствата на пакувањето, обично кон крајот на зимата или рана пролет и повторно кон крајот на пролетта или почетокот на летото.

Кастрење:
Искастрете ја мандарината за да ја одржите формата и отстранете ги мртвите или заболените гранки. Кастрењето може да ја подобри и циркулацијата на воздухот и производството на овошје.

Заштита од мраз:
Ако живеете во област со повремени мразови, заштитете ја вашата мандарина за време на студени периоди, особено додека е млада и нежна.

Берба:
Мандарините обично се подготвени за берба доцна есен или зима, во зависност од сортата. Соберете ги кога ќе ја добијат саканата боја и лесно ќе се одвојат од дрвото.

Одгледувањето мандарини дома може да биде исполнет и вкусен потфат. Со соодветна грижа и внимание на сончевата светлина, наводнување и ѓубрење, можете да уживате во слаткиот, цитрусен вкус на домашните мандарини директно од вашата градина или контејнер.