Во случај на нарушување на работата на жолчната ќеса, прво се јавува крцкање и болка во колената, а потоа се развива артроза.

За да одредите дали нормално ви функционира жолчната ќеса и системите што се поврзани со неа, проверете ја температурата на папокот!

За нормална работа на органите, зборува температура од 33 степени целзиусови.

Ако температурата е помала, значи дека постои нарушување на работата на жолчното ќесе и црниот дроб, додека повисока температура може да биде знак за покачен притисок во цевчињата на ќесето и за тоа дека жолчката не ја врши функцијата на лачење!

Панкреатитот може да биде фатален по животот! Еве кои се знаците за нарушена функција на панкреасот:

Доколку е нарушена функцијата на панкреасот, тоа веднаш ќе биде забележано по состојбата на кожата во пределот на лактите.

Сувата кожа е знак за нарушена функција на оваа жлезда. Што е погруба кожата во овој дел, тоа би можело да значи дека патологијата е посериозна.

На оваа состојба, особено внимание треба да обратат луѓето кои консумираат масна храна и кои консумираат алкохол. Панкреатитот може да биде фатален по животот!