Веќе е општо познато дека Скандинавците се лидери во одржливиот развој и заштитата на животната средина.

Норвешка веќе дозволува еколошки крстарења со бродови, Шведска толку избезумено рециклира ѓубре што истото го снемува, па мора да го увезува од други земји, а во Данска, меѓу другото, смислија и нешто друго.

Маринирани печурки – Драгана Ѓорѓевиќ

Компанијата „Beyond Coffee“ од Копенхаген се истакна со интересна идеја, која ја спроведуваат бројни здруженија за заштита на животната средина и промоција на еко стилот на живот.

Размислете само колку кафе се пие во светот секој ден и колку талог се фрла секој ден – било во домаќинствата или во кафулињата. Па, добро, сега што? Тој остаток е бескорисен и не е штетен во секој случај, можеби повеќето од нас би помислиле.

Но, Данците велат: повеќето вредни состојки на кафето остануваат содржани токму во тој остаток што неволно се фрла.

Бидејќи Данците се едни од водечките љубители на кафе во светот, оваа компанија го прави следново: тие купуваат талог од кафе од кафулиња кој инаку би бил фрлен, и го користат за – одгледување печурки од сортата буковка!

И вие можете да бидете одгледувач

Изладениот талог од кафе се меша со мицелиум, вегетативниот дел од печурката кој се состои од разгранети нишки. Сето ова се чува во контејнери, а процесот на растење трае четири недели.

Најпрво се чуваат три недели на топло и темно место кое ја симулира почвата во која би растеле во природа. Потоа се преместуваат една недела во поладни простории со висока влажност и повеќе светлина. Тогаш буковките почнуваат да никнуваат.

Тие, исто така, забележуваат дека е можно повеќекратно да се одгледуваат печурки користејќи ист талог, а кога го користат, им го предаваат на локалните фармери, кои можат да продолжат да го користат.

Печурките се одгледуваат на урбана фарма на само километар оддалеченост од продавницата каде што се продаваат.

Но, можете да купите и мицелиум и стартер комплет од рециклирани материјали за домашно одгледување, за да можете сами да ги одгледувате во вашиот дом од вашата земја. За само еден месец ќе имате свои јадливи печурки.

Бидејќи оваа форма на одгледување печурки се рашири низ светот – се проценува дека во моментов се вклучени пет илјади иницијативи – не треба да одите во “Beyond Coffee” за печурки или состојки, но ако сте во близина, можете да поминете за сувенир.

Тоа е шолја за кафе делумно направена од талог од кафе. „Оваа шолја мириса на кафе пред да го сипете напитокот во неа“, велат задоволно, а лодгледувачите додаваат: „Сè е половина наука – половина уметност!“