Мажена мајка на две деца Наташа Гриндли добила пре.суда од лекарите: „Ќе ж ивееш уште две недели“. Меѓутоа таа не се предала и успеала да оздрави, па на јавноста и го откри својот „таен“ начин на исхрана кој и помогнал во бор-бата со тешкиот кар.цином.

37-годишната девојка од Чајлдвол во Англија не ги прекинала целосно конвенционални медицински третмани, но лекарите кои прогнозирале уште колку „ќе тера“, биле многу изненадени од фактот што таа сè уште е ж ива.




Наташа се б орела со тешка форма на рак на желудникот. После долго истражување, таа целосно го променила стилот на исхрана, а сега за себе вели дека е „опсед.ната“ со новиот начин на исхрана кој и помогнал да добие нова шанса во животот.

Наташа се бори со тешка форма на рак на желудник. Таа вели дека станала „опседната“ со исхраната за која верува дека и помогнала да добие нова шанса за живот.

Во изјавата за за Ливерпул Ехо, таа објасни:




„Лекарите беа изненадени што ги преживеав предвидените две недели. Тие се сомневаа дека можам да имаат квалитетен живот. Во голем очај, кога ги слушаш како истекуваат секундите и минутите, јас и мојот сопруг се наф.рливме истражување и дење и ноќе во потрага по некој алтернативен третман.“




Наташа јадела многу овошје за да го зајакне својот имунолошки систем, и да ја подготви својата кр-в за напорната хемо-терапија. Во раните фази ракот сè уште не бил целосно повлечен, но со текот на времето започнал да се повлекува и генерално се чувствувала добро.




„Ова целосно го промени мојот живот. Мојата исхрана порано беше у.жасна. Пиев многу ал-кохол и јадев многу брза храна, јадев од нога и во брзање. Не сфаќав дека моето тело не може тоа да го издржи и на крај, иако бев млада, се разболев.

Сега сум сосема друга личност. Кога ќе пад.нете толку ниско, а потоа ќе добиете нова шанса „да си го добиете телото назад“ – тоа е непроценливо“, раскажала оваа жена од предградието на Ливерпул.




Наташа се спријателила со познатата готвачка Ела, шеф и автор на т.н. „чиста исхрана“. Од неа редовно добивала нутриционистички совети и поддршка. Дури и самата на крај добила диплома по нутриционизам, бидејќи сакала да добие што повеќе информации од областа на здравата исхрана и како таа може да помогне во лекување на болестите.




„Може да се каже дека сум оп.седната, но нормално е човек да се оп.седне кога станува збор за живот или с-мрт“ – вели Наташа.

Таа има ќерка Габриела (6) и син Лиам (4) кои иако толку мали, сепак биле „за.висници од шеќер“.

„Морав да ги одвикнам од шеќер, и затоа го вклучив целото мое семејство. Сè започна како проект за мое оздравување, за моето семејство и пријателите да научат повеќе околу тоа, но сега има голем број луѓе кои ми се јавуваат и бараат совети, бидејќи и тие истото го поминуваат и се бо-рат со р акот.




Кога станува збор за мене, се чувствувам позитивно во врска со медицинските прогнози – и цврсто продолжувам со она што го започнав. Моето тело заздраве и се подобри“, објасни Наташа пред неколку години, кога примаше конвенционални третмани во приватниот центар за рак во Клатербриџ, каде што го одобриле методот, велејќи дека тоа е „позитивен“ и „проактивен“ став на паци.ентката.




Д-р Срипадам, консултант на Клиничката онкологија во наведената болница, даде изјава:

„Кај типовите на рак како оној на Наташа, постојат голем број на начини на лекување што може да се следат. Понекогаш изборот може да биде тежок, и важно е паци.ентот да биде добро информиран и целосно вклучен во изборот на вистинската опција за третман за него.

Тоа е пристапот во нашата клиника. Таа продолжува да има позитивен и проактивен пристап и доста е вклучена во грижата што и ја пружаме.“




РЕЦЕПТИ

Супер Ц сок за снага

Потребни состојки (микс): 6 моркови, два големи излупени портокали, половина лажичка куркума (индиски шафран), лажичка ѓумбир, еден цел лимон со кора.

Супа од три вида домати

Потребни состојки: 10 шери домати (мали плодови), осум половини црвени домати за салата, два големи „биф“ домати (големи јабучари), една голема главица кромид исечен на четвртини, две чешниња лук, маслиново масло, две гранчиња свеж рузмарин, еден литар сок од органски одгледуван зеленчук (како основа).

Постапка: Ставете домат, кромид, лук и рузмарин во тава и прелијте со маслиново масло (две лажици). Печете во рерна околу 30 минути на 180 степени. Потоа извадете ја тавата од рерна и изблендирајте ги состојките заедно со основата во блендер. Кога ќе добиете изедначена смеса, загрејте ја смесата и послужете.




Зачинети сингапурски тестенини

Потребни состојки: една црвена пиперка, една зелена пиперка, една жолта пиперка, кромид, чешне лук, половина лажица свеж ѓумбир, една црвена чили пиперка, половина лажица зачинска пиперка, половина лажица индиски шафран (куркума), 160 грама тестенини, осум лажици маслиново масло, три лажици тахини, една лажица мед од манука, сок од еден лимон, една лажица мелен лут пипер, 20 г индиски ореви, еден морков, семе од сусам, малку сечкан магдонос.

Постапка: ставете ги сецканите пиперки, кромид, лук, чили, куркума и зачинска пиперки во тава и пржете со постојано мешање со додаток на маслиново масло околу три минути. Во меѓувреме, згответе ги тестенини. Подгответе го сосот со мешање на седум лажици маслиново масло, мед од манука, тахини, сок од лимон и црн пипер.

Додајте ги ал денте сварените тестенини и сосот во тавата, додека мешате. Послужете во чинии со додавање на прелив од сецкани моркови, семе од сусам, индиски ореви и наросете ситно сечкан магдонос.