Висечките б радавици или папиломи, во повеќето случаи се појавуваат на неколку места на телото. Најчесто се појавуваат на вратот, во пазувите на горниот дел од гра-дите или грбот, но и на лицето и очните капаци.

Ова се најчестите региони кои многу често се иритираат. Иритацијата е многу важна за развој на папиломи. Појавата на висечки б радавици, секогаш се базира со присуство на папилома вирусот.
Станува збор за вирус кој има многу голем број подвидови. Некои предизвикуваат бра-давици на рацете, на нозете, некои предизвикуваат типични б радавици, можни промени во грлото на матката, а некои предизвикуваат папиломи на кожата.

Ова не значи дека ако имате б радавици на вашите раце и го допрете лицето, ќе добиете папиломи на лицето. Или обратно, ако имате папиломи ќе добиете кондилома. Иако се работи за ист тип на папилома вирус, различни подтипови или типови на овој вирус предизвикуваат папиломи во споредба со другите промени во кожата. Инфекцијата со папилома вирус е исклучиво преку директен контакт.
Ова значи дека ако некое лице има папиломи на кожата, и ги допирате со голи раце, ако има повреда, а потоа се допрете себеси, постои можност да се заразите. Понекогаш тие се појавуваат по три месеци од контактот, а понекогаш и по една година од контактот, а понекогаш и никогаш не се појавуваат.
Дали ќе се појават папиломите или не зависи исклучиво од имунолошкиот систем на лицето. Затоа некои луѓе имаат стотици и илјадници папиломи. Додека другите луѓе, иако во себе го имаат овој вирус, немаат никакви промени на кожата.

Папиломите, познати и како „висечки брада-вици“, најчесто се јавуваат на вратот, пазувите, горниот дел од торзото и очните капаци. Тие можат да бидат во конусна форма, со големина од 1 до 3 мм, од нормална боја на кожа до темно кафеава. Пациентите често ги мешаат со бемки или кератози.
Отстранувањето на папиломите го спречува нивното понатамошно ширење на кожата, бидејќи тие се од вирусно потекло и лесно се дисперзираат. Затоа е подобро да се отстранат папиломите, бидејќи спречуваат нивно размножување.

Дури и ако имате само една папилома, подобро е да ја отстраните. Од друга страна, ако имате многу висечки б радавици по кожата, тогаш не се отстрануваат неколку, потребно е да отстраните сите , бидејќи тоа е единствениот начин да се спречи понатамошното ширење на папиломите.
Постојат некои домашни, народни лекови кои ќе ви помогнат да ги отстраните бра-давиците на природен начин: Јаболков оцет за третман на висечките б радавици: Јаболковиот оцет се смета за еден од најефикасните домашни лекови. Ставете малку јаболков оцет на памук, или чиста крпа и натопете на местото трипати на ден.
За да ја изведете постапката што е можно посигурно, можете да го разредете оцетот со мала количина вода пред да го лекувате папиломот. По неколку дена, ќе забележите дека папиломот ја менува бојата. Повторете ја оваа постапка неколку седмици додека да падне самостојно.
Исто така јаболковиот оцет може да го искомбинирате и со лимон. Лекот се подготвува на следниот начин. За да го подготвите овој природен лек, ќе ви бидат потребни следниве состојки: 100 мл оцет и кора од 2 лимона.

ПОСТАПКА: Кората од лимонот ситно исечкајте ја, или изрендајте ја. Измешајте ги состојките, а смесата складирајте ја во затворен стаклен сад да отстои една седмица. Третирајте ги б радавиците со оваа течност неколку пати на ден. По неколку дена, бра-давиците ќе започнат да се сушат и ќе отпаднат.
Рецепт со лушпи од јајца за отстранување на б радавици. За подготовка на овој лек, ќе ви бидат потребни две свежи јајца, памук и завој/фластер. Загрејте ја рерната на 250 степени во која ќе ги испечете лушпите од јајца околу половина час на хартија за печење.

Откако лушпите ќе изладат, ситно исечкајте ги/издробете ги, но најдобро би било ако можете да ги сомелете во прав. Правот од лушпите од јајца чувајте го во сув, стаклен сад со капак.
Употреба: Ставете поголемо количесто од овој прав врз б радавицата, одозгора нанесете памук и фиксирајте со фластер. Вака поставената облога менувајте секој трет ден, во време траење од 2-3 седмици додека да отпадне б радавицата.
Сок од компир за третман на б радавици: Сокот од компир ќе помогне во бор-бата против оваа инфекција. Подобро е да се користи сок од црвен компир. Подготовка: Добро измијте ги компирите и ситно изрендајте ги. Исцедете го сокот преку неколку слоеви газа. Консумирајте по 100 мл двапати на ден половина час пред јадење. Третманот за лекување трае 2 месеци.