Простатата според својот облик потсетува на костен. Се состои од мазни мусклулни влакна и жлездесто епително ткиво, обвиткано со густа фиброзна капсула.

Жлезденото ткиво произведува млечна течност, семенс плазма. Оваа течност се состои од многу активни материи чија задача е заштита на сперматозоидите, одржување на нивната подвижност и нивно преживување.

При раѓањето, простата е со величина на зрно грашок. Расте полека до пубертетот, кога доаѓа до нагло зголемување, постигнувајќи ја својата нормална величина и облик.

Нормална простата на возрасен маж тежи околу 20 грама, а оваа величина ја задржува до 40-тите години од животот, кога повторно започнува да се зголемува поради размножување на клетките (аденом)- бенигна хиперплазија, односно бенигно зголемување на простатата.

Народниот лек кој се покажал како многу добар во лекувањето на заболена простата, па дури и на тумор на простата, е следниот:

1 литар домашно, бело вино (без шеќер)
5 лажици (Achillea millefolium) бела ајдучка трева

Постапка: 

Билката ставете ја во виното и оставете да одлежи две седмици (14 дена). Процедете.

Секој ден пијте по 1-2 супени лажици, 2-3 пати на ден.