“Ниската киселост во желудникот е водечки извор за рак на желудникот и други хронични заболувања.

Ризикот од развој на овие болести го влошува неконтролираното и несовесното препишување на антацидни препарати и блокатори на киселината” – открива специјалист по природна медицина, О.И.Синева.

Таа вели дека главната причина за ждригавица е всушност недостатокот, а не вишокот на хлороводородна киселина во желудникот.

Затоа и одредувањето на киселоста во желудникот е важна превентивна мерка и сериозен чекор на патот кон здравјето.

“Би им препорачала на сите болни да обратат внимание на киселоста на желудникот, без разлика на дијагнозата. Корекцијата на киселоста е токму таа критична карика која е неопходна за оздравување” – предупредува докторката.

За одредување на киселоста во желудникот се спроведува посебна процедура која се нарекува тест “Хеидберг”.

За спроведување на тестот пациентот треба да проголта специјална капсула врзана за посебен конец. Откога капсулата ќе започне да емитува радиосигнали, ја вадат од желудникот.

“Отсекогаш немав голема доверба во лабораториските и инструменталните методи за дијагностика. Поверодостојни според мене се клиничките методи за одредување на симптомите.

Затоа сакам да ви го откријам методот за дијагностика на киселоста во желудникот, кој можете да го спроведете и во домашни услови” – вели Синева.

ТЕСТ:

-Измешајте ¼ лажичка сода бикарбона и 150 мл млака вода.

-Испијте го овој раствор наутро, на празен желудник.

-Забележете го времето кога ќе дојде до подждригнување. Доволно е да почекате не повеќе од три минути. Ако воопшто не подждригнете, постои веројатност на ниска киселост во желудникот.

Ако сте ждригнале – вашата киселост е во ред.

Дали може да му се верува на овој метод? Можеби, но вреди да се проба. Точноста на дијагностиката се зголемува при комбинација од горенаведениот текст со клинички симптоми за намалена киселост во желудникот, кои вклучуваат:

-подување на стомакот, чувство на преполн желудникот после оброк

-несварена храна, дијареа или опстипација

-алергија на одредена храна

-повремена мачнина

-иритација околу ректумот

-меки и раслоени нокти

-проширени вени во областа на образите и носот

-габични инфекции и дисбактериоза во цревата

-акни

-недостиг на железо

-губиток на коса

“Ако ги имате наведените симптоми, би можеле со голема веројатност да имате. А дијагностиката е веќе половина од лекувањето” – заклучува докторката.