Воспалението на слузницата на желудникот се нарекува гастритис. Се јавува во четири форми: акутен, хроничен, грануломатозен и хипертрофичен гастритис.

Симптоми:

Клиничката слика е индивидуална. Можно е гастритисот да не манифестира никаква симптоматологија, но доколку е присутна, најчести симптоми и знаци на гастритис се:

-Гадење;

-Повраќање;

-Чувство на подуеност во желудникот;

-Намален апетит;

-Халитоза (лош здив);

-Жаречка болка во желудникот во период меѓу оброците и/или во текот на ноќта;

-Доколку е присутно крварење во желудникот, можна е појава на хематемеза (повраќање на крв) и/или мелена (црна столица).

Од овој сок моментално болката престанува, а сокот од сирова тиква кој не само што е вкусен, туку е преполн со витамини и минерали, па е одличен и за вашето здравје!

Најчести причини за појава на гастритис се:

-Инфекција со бактеријата Helicobacter pylori.

-Користење на НСАИЛ. НСАИЛ – (Нестероидни антиинфламаторни лекови се медикаменти кои имаат пред сè антиинфламаторен и аналгетски ефект.)

-Стрес

-Алкохол

-Автоимуно заболувањe

-Рефлукс на жолчка

ПРИРОДЕН ЛЕК ЗА ГАСТРИТИС

Потребни состојки:

½ слатка тиква

2 лажици мед

1 лажица јаболкова киселина

Постапка:

Излупете ги и сомелете ги парчињата сирова тиква во соковник. На половина литар сок од сирова тиква, додадете 2 лажици мед и една лажица јаболкова киселина.

Од овој сок моментално болката престанува, а сокот од сирова тиква кој не само што е вкусен, туку е преполн со витамини и минерали, па е одличен и за вашето здравје!