Највкусниот ручек што сум го направила во последно време со компир и месо

Потребни состојки:

За ќофтиња:

500 г мелено месо

100 г овесни снегулки

Loading...

2-3 чешниња лук

1 литак млад громид

1 лажица сечкан магдонос

Сол, црн пипер по вкус

½ лажичка куркума во прав

1 јајце

150 мл бело вино

За прелив:

2 лажици кисела павлака

1 лажица доматно пире

100 мл неутрална течна павлака за готвење

100 мл вода

Сол, црн пипер по вкус

Сечкан магдонос

2 прстофати толчен пипер (буковец)

Потребно е уште: 800 г млад компир

Постапка:

Во еден сад ставете го меленото месо, мелените овесни снегулки, сечканиот кромид и лук, едно јајце, сечкан магдонос, куркума, сол, мелен црн пипер и 150 мл бело вино. Добро измешајте со рака и оставете да отстои половина час, па потоа направете 28-30 ќофтиња.

Ако компирите не помали тогаш сечете ги на половина, излупете ги и сварете ги во вода што врие но само 3 минути. Исцедете го, додадете 1 лажица масло, сол, црн пипер и измешајте.

Во намастениот сад за печење наредете во груг жофтиња, ред компири (со сечената страна надолу). Печете на 200 степени околу 30 минути.

Направете прелив: измешајте 2 лажици кисела павлака, 1 лажица доматен сос, 100 мл павлака за готвење, 100 мл вода, сол, црн пипер, сечкан магдонос и 2 прстофати буковец. После половина час печење прелијте ги ќофтињата и компирите со овој сос и печете уште 15 минути.

На крај одозгора наросете со сечкан магдонос.

Loading...