Рецепт и видео презентација на Александра од „Мојата мала кујна“ – Солени стапчиња оригинал како од пекарница, а сигурно и подобри. Покрај рецептите за леб и кифли, мора да го пробате и овој фантастичен рецепт за солени стапчиња. Верувајте ми, идентични се како оние од пекарница, а сигурно и подобри.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6522.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6524.jpg)
Дали се сеќавате кога првпат се појавија солените стапчиња? Јас се сеќавам дека одев во средно училиште, а претходно имаше само леб, кифли и плетенки. Кога се појавија соленките веднаш станаа хит, не само поради добриот вкус, туку и поради преливот.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6523.jpg)
Потребни состојки: 600 г меко пченично брашно (тип 400, 450, 480, 500 или 550), 420 мл топло млеко, 1 кесичка сув квасец (7 г), 1 лажица шеќер и ½ лажица сол. За прелив: 1 лажица сол, 2 лажици брашно, ½ лажичка сода бикарбона, вода по потреба и масло за мачкање (околу 1 лажица)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6525.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6526.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6527.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6528.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6529.jpg)
Постапка: Во подлабок сад ставете го брашното, додајте квасец, шеќер и сол. Потоа додадете млако млеко и замесете со рака. Тестото нема потреба многу да се меси на почетокот, туку колку да се соединат состојките и да се формира меко тесто. Покријте го и оставете го на собна температура да отстои 15-тина минути.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6530.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6531.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6532.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6533.jpg)
Потоа тестото убаво премесете го на работна површина. Добро изработете го за да се развие подобро глутенот и да стане еластично. Месете го тестото околу 3-4 минути додека да стане мазно и нелепливо.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6534.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6535.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6536.jpg)
Повторно вратете го во садот, покријте го и оставете го да стасува на собна температура околу 30-45 минути додека убаво да го удвои својот волумен. Потоа истресете го на работна површина, формирајте валјак за полесно да го поделите на еднакви делови.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6537-e1615524898950.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6538.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6539.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6540.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6541.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6542.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6543.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6544.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6545.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6546.jpg)
Значи, тестото поделете го на 10 еднакви делови (секое парче тежи 100 г). Потоа од секој дел формирајте топчиња, па покријте ги со проѕирна фолија да отстојат 15-тина минути. Од секое топче развлечете соленка со помош на оклагија, а потоа свиткајте во тенок и долг ваљак – стапче.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6547.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6548.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6549.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6550.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6551.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6552.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6553.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6554.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6555.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6556.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6557.jpg)
Вака формираните соленки наредете го во плех обложен со хартија и малку одозгора притиснете ги. Премачкајте ги со малку масло (околу половина лажица). Оставете ги на собна температура да стасуваат околу половина час, а потоа ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 200 степени околу 15 минути.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6558.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6559.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6560.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6562.jpg)
За прелив: сите наведени состојки измешајте ги и додајте сосем малку вода колку да добиете течна и густа смеса како за палачинки.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6564.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6565.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6566.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6567.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6568.jpg)
Три минути пред крај од печењето, извадете ги соленките и со лажица нанесете го преливот. Вратете ги назад во рерна да се допечат уште три минути. Печените соленки премачкајте ги со малку масло (половина лажица масло). Прекријте ги со кујнска крпа и оставете ги малку да подизладат. Деталите можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_6569.jpg)