НАЈУБАВАТА ЧОКОЛАДНА ТОРТА КОЈА СЕ СЕЧЕ КАКО РОЛАТ: Сите ќе ви побараат репете, недостижен вкус

Ако сакате за овие празници да ги изненадите домашните со нешто поразлично и многу вкусно, тогаш направете ја оваа чоколада торта, која со сигурност ќе се изеде целата. Сите што досега ја направиле, се пофалиле колку е добра по вкус, но и лесна за подготовка.




Можете да си ја направите за божиќните празници, бидејќи е мрсна, се прави со јајца, млеко, масло… Во секој случај, запишете си го овој рецепт или зачувајте си го и направете ја во прва пригода. Тортата се сече како ролат, наместо на вообичаените триаголни парчиња. Еве што ви е потребно за да ја направите:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 4 јајца, 80 г шеќер, 1 лажичка ванилин шеќер, 50 мл масло/растопен путер, 50 мл млеко, 80 г брашно + 15 г какао, 1 лажичка прашок за печиво, 30 г шеќер во прав. ЗА ФИЛОТ: 80 г рикота сирење или друго крем сирење за готвење (Маскарпоне), 40 г шеќер во прав, 15 г какао, 100 мл крем за готвење. ЗА ГЛАЗУРА: 80 г чоколадо, 30 мл топло млеко.




ПОСТАПКА: За подготовка на кората во два посебни садови издвојте ги белките од жолчките. Во садот со жолчките додајте го шеќерот и ванилиниот шеќер и изматете со миксер, додека да се добие фина смеса, со течна конзистентност. Потоа додајте го маслото/растопениот путер, па продолжете со миксање, до соединување.




Потоа се додава млекото и смеса убаво се изедначува. Тргнете го миксерот настрана, па додајте го брашното сосе какаото и прашокот за печиво, преку сито. Измешајте ја смесата со шпатула или лажица, за да не спласне од брашното. Настрана измиксајте ги белките со шеќерот во прав и кога ќе се формира цврст снег, додајте го на неколку наврати во смесата од жолчки и соединете.




Во плех со димензии 35х24 см, обложете хартија за печење и излејте ја смесата. Израмнете со шпатулата, па ставете на печење во претходно загреана рерна на 180 степени, 20-тина минути, во зависност од рерната. По печењето, кората оставете да се олади сосем накратко, околу 5 минути, па додека е уште топла, завиткајте сосе хартијата во ролат. Оставете така ролатот целосно да се олади, а во меѓувреме направете го филот.




ЗА ФИЛОТ: Крем сирењето (Рикота или Маскарпоне), измешајте го со шеќерот во прав, додајте го какаото и со шпатула соединете ги состојките. Излејте го кремот за готвење и изматете ги состојките додека да се направи мазен и кремаст фил.




Одвртете ја оладената кора и одозгора премачкајте ја со кремот. Повторно завиткајте во ролат и одозгора завиткајте со хартијата за печење. Ставете го ролатот во фрижидер, да се стегне околу 2 часа, па потоа извадете го од фрижидер и премачкајте го со глазурата.

ЗА ГЛАЗУРА: Растопете го чоколадото со млекото и прелијте го преку ролатот. Кога чоколадото малку ќе се стегне, послужете го ролатот со сечење на кругови. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

Претходна статијаСИТНИ КОЛАЧИ СО ЏЕМ: неодоливо вкусни – добивате 100 колачиња кои се печат за 10 минути
Следна статијаПОСНА САЛАТА СО МАКАРОНИ И ПЕЧУРКИ: Направете ја за наредната слава и сите ќе се воодушеват