Како можеме сами да направиме природно средство за чистење и дезинфекција на сите простории? А тоа да биде едноставно, мирисно, делотворно и без штетни хемикалии?

За да се приготви ова средтсво поребни ви се агруми, некоја поголема стаклена тегла и алкохол или алкохолна киселина.

Потребни состојки:

-стаклена тегла од 800 мл или поголема
-агруми: мандарини, портокали, лимети, лимони или сè заедно
-алкохол или алкохолна киселина 9%

Постапка:

Добро затворете ја теглата и оставете ја 2-3 седмици на темно место. Потоа, течноста процедете ја низ газа или цедалка.

Складирајте ја во шише со распрскувач и вашето природно, мирисно средство за чистење, бришење и дезинфекција на просторијата е готово.

Ова средство се користи за:

-било каква нечистотија на хоризонтални површини

-мирисот од вашите миленичиња на теписите и подот

-траги од ‘рѓа и мувла на кујнски површини

-траги од бигор на плочките и стаклото од туш кабината од бањата

-нечистотии и дамки од чашите и други стаклени предмети

-идеално за дезинфекција на плоки, умивалници и вц школки, а може да послужи и како освежувач во тоалетот.