Потребни состојки:

20 кг свинско месо од плешка (месото мора да биде зрело, свињата не смее да биде млада)

5 кг грбна сланина (од свиња)

зачини (процентот оди на количина мелена смеса)

1% црвен пипер (ако сакате колбасите да бидат малку лути, тогаш ставете 0,8% сладок пипер и 0,2% лут пипер). Најдобро е ако имате домашен.

1% лук

1,8% сол

Свински црева за колбасите

Постапка:

Месото, сланината и лукот сомелете ги. Пиперот и солта распоредете ги низ месото и сето добро измешајте го. Мора да внимавате смесата надекаде добро да биде измешана.

Со месото полнете ги цревата и сушете ги на 4-5 дима (секој втор ден), значи вкупно 8-10 дена и после колбасите оставете ги во димница, да се издимат и добро да се исушат.

coolinarika.com