Најдобриот рецепт за баклава, за сите времиња!

Потребни состојки:

1 кг готови кори за баклава

500 г мелени ореви

500 г сечкани ореви

1 кг шеќер

250 г путер (некои прават со 500 г путер, ова е по избор)

2 лимони

1 стапче ванила или 2 ванилин шеќер

Постапка:

Растопете го путерот за да можете да ги прскате корите.

Оревите измешајте ги со 250 г шеќер.

Во плехот наредете 5 кори и секоја испрскајте ја со растопен путер.

Потоа продолжете, но на секоја втора кора ќе наросувате и ореви без путер за да не се лепат.

Вака продолжете до крај, а одозгора треба да ставите три кори. Испрскајте ги и нив, со остар нож исечете баклави или тријаголници.

Загрејте ја рерната на 150 степени и печете ја баклавата додека да добие златно-бронзена боја. Во зависност од рерната, некој и ја печат 10 минути на 200, па потоа намалуваат и ја допекуваат до крај, уште 50 минути на 150 степени.

Остатокот од шеќерот, значи 750 г шеќер и исто толку вода, да се прекрие шеќерот со еден прст, ставете на оган да зоврие и варете 5 минути. Додадете стапче ванила и тркалца лимон со извадени семки. Стапчето извадете го пред полевање.

(алтернативен начин за полевање на баклавата, за да биде крцкава, а да не се деформираат горните слоеви, коментар: “Se poleva so zovrien margarin I zejtin pred pecenje se pece 10 min na 200’c I uste 50 min na 150’c se vari serbet i vrel se istura vrz vrelata baklava se isklucuva rernata I se vraka nazad vo rerna do oladuvanje)

Топла баклавата ја прелевате со топол шербет (некои преферираат ладен, но во мојот рецепт пишува топло со топло), одозгора редете трклацата лимон, и оставате така убаво да излади и да го впие шербетот.

Баклавата е најдобро да се послужи следниот ден.

ВАШИ КОМЕНТАРИ:

Корисен коментар за тоа како да ви остане крцкава баклавата а да не се деформира горниот слој:  “Se poleva so zovrien margarin I zejtin pred pecenje se pece 10 min na 200’c I uste 50 min na 150’c se vari serbet ivrel se istura vrz vrelata baklava se isklucuva rernata I se vraka nazad vo rerna do oladuvanje”

Коментар на Јончевска Билјана: “За да не се извиткува горниот слој треба газирана вода пред печење”

Loading...