Home Рецепти Најдобриот леб за слабеење што некогаш сум го јадела: без масло, без...

Најдобриот леб за слабеење што некогаш сум го јадела: без масло, без брашно, без квасец, без месење

Доколку сте на некоја диета или едноставно сакате здраво да се храните, пробајте го овој диетален леб кој се приготвува од овесни смегулки, а за да го направите воопшто не ви е потребна некоја посебна вештина, бидејќи тестото не се меси со рака.




Потребни сте само вие и неколку состојки, па ќе добиете совршен и здрав леб кој ќе ви помогне да ослабете и да се наполните со енергија. Ваквиот леб особено се препорачува за појадок или за вечера. Не содржи квасец, нема глутен, нема маснотии, а богат е со диетални влакна и здрави состојки. Еве што ви е потребно:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се мери со чаша од 250 мл): 1 чаша цврст јогурт/кисела павлака (250 г), 2 јајца, 3 чаши овесни снегулки/овесно брашно (280 г), 1 кесичка прашок за печиво (15 г), 1 прстофат сол, 1 рака ореви




ПОСТАПКА: Количината од наведените состојки е за помал леб, па доколку сакате поголем, тогаш соодветно зголемете ги количините на состојките. Во еден подлабок сад скршете ги двете јајца и додајте 250 г густ јогурт или кисела павлака.




Добро измешајте за да се соединат состојките. Потоа додајте 280 г овесни снегулки, 15 г прашок за печиво и прстофат сол. Повторно промешајте со лажица или шпатула додека да се изедначи смесата.




Една рака ореви ситно исечкајте на даска или во блендер, а наместо ореви може да користите други јатки или семки (бадем, лешник, кикирики, макадамија, семки од тиква и сончоглед или некое семе).




Сечканите ореви додајте ги во смесата од овес и повторно промешајте. Добиената смеса распоредете ја во помал соодветен калап за леб, претходно обложен со хартија за печење, на дното и страните. Јас секогаш правам свежо лепче и затоа ја користам оваа помала количина која е доволна за половина калап.




Израмнете и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 45 минути. Ако некој се прашува зошто правам само половина леб, еве ќе одговорам, затоа што сум самец и за мене ова е доволно.

Печеното лепче оставете да се подизлади, па сечете го и послужете го. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.