Ен Хајт беше лична асистентка на Џеф Безос, а неодамна откри како ја добила работата. Како изгледа интервјуто за работа со најбогатиот човек на светот? Ен Хајт е успешна деловна жена која води сопствена консултантска фирма.

На оваа дама и бил трнлив патот да дојде до статусот што го има денес. Поминала низ многу подеми и падови, а во еден момент работела за еден од најбогатите луѓе на светот Џеф Безос. Џеф Безос е еден од најбогатите луѓе во светот.

Хајт му беше лична асистентка на Безос во периодот од 2002 до 2005 година, а неодамна во интервју за странски медиуми објасни како всушност се вработила кај познатиот основач на Amazon.

Пред вистинската средба со Безос, таа минала низ неколку исцрпни и исцрпувачки рунди на елиминација во Центарот за проценка, а дури на крајот ја чекал разговорот со милијардерот.

„Безос го започна разговорот со ветување дека ќе ми постави две прашања, од кои првото ќе биде „забавна“ загатка. „Сакам да го процениш бројот на прозорци во Сиетл“, ми рече, а потоа стана, зеде молив и рече дека ќе брои. Бев преплашена за момент.

Потоа подзастанав да се смирам, потсетувајќи се да размислам што го мотивирало да ми постави такво прашање. Сака да види како функционира мојот ум, си реков. Тој сака да види како јас разложувам комплициран проблем на мали, податливи чекори.

Можам да го направам тоа, си помислив“, раскажа Ен. Таа ја започнала пресметката со заокружување на бројот на жители во Сиетл на околу еден милион, претпоставувајќи дека секој од нив има куќа, возило, канцеларија или училиште во кое посетувале, а сите имаат прозорци.

Таа ја пресметала вкупната проценка врз основа на просечниот број на прозорци по глава на жител. „Имав чувство дека зборуваме за тоа со часови, додека Безос запишуваше бројки на таблата и сигурна сум дека тоа не траеше повеќе од 10 минути.

Се сеќавам и дека беше доста емотивен кога ја пишуваше конечната оценка. Тој го заокружи бројот и рече: „Ова изгледа прилично точно“, открива таа. Второто прашање што и го поставил милијардерот е, кои се нејзините цели во кариерата.

„Одговорив дека компанијата Амазон е полна со страсни и амбициозни луѓе и тоа ме мотивира. Му реков: „Сакам да бидам како нив и да го научам она што тие го знаат.

Имаат знаење во области кои јас лично сакам да ги развивам, па вредноста на тоа искуство е очигледна, иако се чини дека отстапува од мојата цел да бидам јас таа што ќе научам некого“.

Му објаснив и дека немам идеја како да бидам асистент, но дека знам колку е важно постојано да си надвор од зоната на удобност. Сакав астрономски раст на мојата „скала“ на учење. Безос на крајот ме вработи на лице место“, рече таа.

Ен истакна дека сега кога добро го познава Безос, разбира зошто тоа биле единствените две прашања што и ги поставил.

„Тој го процени мојот потенцијал поставувајќи ми прашања кои требаше да утврдат дали имам доволно храброст, сила и мотивација да го следам сопственото темпо и постојано да ги поместувам моите граници и да напредувам“, заклучи таа. Повеќе прочитајте ОВДЕ.