Home пита НАЈУБАВА ПИТА ВО СВЕТОТ…Според рецептот на мојата стара мајка…

НАЈУБАВА ПИТА ВО СВЕТОТ…Според рецептот на мојата стара мајка…

НАЈУБАВА ПИТА ВО СВЕТОТ…Според рецептот на мојата стара мајка…

Оваа традиционална гибаница, приготвена по рецептот на мојата стара мајка, е вистинско ремек-дело на вкусови и текстури.

Со меко тесто и богат фил од сирење и јајца, оваа пита е совршена за секоја пригода.

Подгответе ја и уживајте во нејзиниот уникатен вкус што ќе ве освои од првиот залак! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 500 г брашно
– 250 мл топла вода
– 10 г сув квасец
– 15 г сол
– 10 г шеќер
– 150 мл масло (50 мл за тестото, 100 мл за премачкување)
– 400 г ситно сирење
– 7-8 јајца (5-6 за филот, 2 за преливот)
– 50 мл млеко

Постапка:

Во сад измешајте топла вода, сув квасец, сол, шеќер и 50 мл растително масло. Постепено додавајте го брашното и замесете средно меко тесто.

Покријте го и оставете го на топло место да ферментира околу 30-40 минути, додека да го удвои волуменот.

Во сад кратко изматете 5-6 јајца со виљушка, па додајте го ситното сирење. Добро измешајте.

Откако тестото ќе надојде, кратко премесете го и поделете го на 8 еднакви делови. Од секој дел направете топче.

Секое топче отворете го во тенка кора со оклагија, попрскувајќи со малку брашно за да не се лепи.

Подмачкајте плех (35×25 см) со масло. Ставете ја првата кора, повлечете ја со раце за да се прилагоди на плехот и премачкајте ја со 2 лажици масло.

Преку неа распоредете 2-4 лажици од филот. Повторете го процесот со останатите кори, редејќи ги една врз друга и додавајќи масло и фил меѓу нив.

Последната кора само премачкајте ја со масло. Со остар нож исечете ја питата на коцки. Изматете 2 јајца со 50 мл млеко и прелијте ја питата.

Протресете го плехот за преливот рамномерно да се распореди. Оставете ја питата да отстои на топло 30 минути за тестото да го впие преливот.

Печете во загреана рерна на 220°C околу 30 минути. Потоа намалете ја температурата на 180°C и печете уште 10 минути, додека питата да добие златнокафеава боја.

Оставете ја гибаницата малку да се излади, исечете ја по веќе направените линии и послужете ја топла. Оваа гибаница е идеална за појадок, вечера или празнична трпеза.

Уживајте во нејзината мекост и богат вкус! Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ:

https://www.youtube.com/watch?v=R7FMxOuSPu8