Home ТЕСТО Најбрзиот леб за неколку минути…Никој не го знае овој рецепт…Здрав и неверојатно...

Најбрзиот леб за неколку минути…Никој не го знае овој рецепт…Здрав и неверојатно вкусен!

Брз и вкусен домашен леб

Ви претставуваме рецепт за домашен леб што се подготвува брзо и лесно, а резултатот е мек, вкусен и здрав леб, пишува НМД.

Овој рецепт е совршен за секој што сака да ужива во свежо печен леб без многу труд. Со едноставни состојки што ги имате во кујната, ќе добиете леб што ќе ги воодушеви сите.

Пробајте го и уживајте во магијата на домашната пекарница! Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 2 лажици шеќер
– 9 г сув квасец
– 300 мл топло млеко
– 1 јајце
– 450 г брашно
– 1 лажичка сол
– 30 г мек путер
– 1 јајце (за премачкување)
– сусам за посипување
– путер (за подмачкување на садот)
– растително масло (за подмачкување на работната површина)
– НМД

ПОСТАПКА:

Во сад, измешајте 2 лажици шеќер, 9 г квасец и 300 мл топло млеко. Мешајте додека состојките добро се соединат. Додајте 1 јајце и продолжете со мешање.

Постепено додавајте 450 г брашно и 1 лажичка сол. Мешајте додека смесата почне да се згуснува. Продолжете со месење додека да добиете меко тесто.

Вклучете 30 г мек путер и месете додека тестото стане мазно и еластично. Покријте го со крпа и оставете го да нарасне на топло место 1 час.

Подмачкајте сад за печење со дијаметар од 22 см со путер. Подмачкајте ја работната површина со растително масло, обликувајте го тестото во топка, а потоа со дланките сплескајте го во тенка кора.

Кората преклопете ја како книга, од едната страна, па од другата страна, да добиете долгнавест правоаголник. Потоа повторете, за на крај да добиете квадрат.

Секој агол превиткајте го кон средината за да добиете тркалезен облик на диск или плоча. Оставете го во подготвениот сад, покријте го со проѕирна фолија и оставете го да нарасне уште 30 минути на топло место.

Направете неколку дупки на површината на тестото, премачкајте го со разматено јајце и посипете го со сусам.

Печете во загреана рерна на 180°C, 25–30 минути, додека лебот добие златнокафеава боја. Извадете го од рерната и оставете го кратко да се излади пред да го послужите.

Уживајте во мекиот и вкусен домашен леб! Споделете го вашето искуство во коментарите и кажете од кој град или држава го подготвувате овој рецепт.

Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/KWowm5WuCOg?si=J2o2kHXJZoRLjnzg