МУСАКА ОД КОМПИР И МЕЛЕНО МЕСО – На малку поинаков начин, брзо, сочно и вкусно – ќе ви се допадне

Сите сме навикнати на вообичаената мусака од компир и мелено месо. Овој рецепт е многу сличен на стариот, со тоа што во него се додава нова состојка од која јадењето станува многу повкусно и посочно. Необична, ама многу вкусна мусака, пробајте ја, нема да се покаете – Сибинка.




Потребни состојки: 700 г компир +-, 500 г мелено месо, 1 главица кромид, 2 чешниња лук, 1 лажица сув мешан зачин (вегета), 500 г фета сирење (или домашно сирење), 300 мл вода, 300 мл течна, неутрална павлака за готвење




Постапка: кромидот исечкајте го ситно и запржете го на малку масло, па додајте мелено месо и заедно пржете ги додека месото да ја смени бојата. Додајте ситно сечкано лукче, долејте вода и павлака, па оставете малку да крчка.




Додајте го компирот исечен на коцки, промешајте и оставете уште малку да динста, па тогаш додајте го ситното сирење и зачинете. Смесата префрлете ја во тепсија или пекач и печете во загреана рерна околу 45 минути (на 220-250 степени).




Кога е печено оставете 10-15 минути малку да излади и да се впијат течностите во компирот, па послужете. Одозгора може да наросите ситно сечкан свеж магдонос. Пробајте, многу е вкусно! Сиблинка / Сооlinarika.com Сигурно ќе ви се допадне и следниот брз рецепт за многу, многу вкусно јадење:




РЕЦЕПТ 2. За да го приготвите овој превкусен ручек, ќе ви бидат потребни следните состојки: 2 големи компири, 1 полна мала лажичка црвена алева зачинска пипер во прав, сол и црн пипер по вкус, малку сув дробен босилек по вкус, по желба лут зачин, малку маслиново масло.

Потоа, потребно ви е и околу 350 г мелено месо по ваш вкус, една главица кромид, 5 полни супени лажици кисела павлака и малку рендан кашкавал за врз јадењето.




Постапка: компирите убаво измијте ги, излупете ги па исечете ги на тркалца со дебелина од приближно половина центиметар, исто како за вообичаената мусака. Ставете ги во подлабок сад и зачинете ги со сол и црн пипер.




Одозгора залијте ги со малку маслиново масло, додајте црвена зачинска пиперка во прав, малку босилек и лут зачин доколку сакате да биде пикантно јадењето. Убаво промешајте ги компирите со раце за да се натопат рамномерно во зачините преку целата нивна површина.




Кромидот исчистете го и исечкајте го на ленти. Во посебен сад ставете го меленото месо и зачинете го со сол и црн пипер по вкус. Додајте четири-пет големи лажици кисела павлака и добро промешајте додека состојките да се соединат во еднолична смеса.




Иако можеби ви делува необично, ќе се уверите колку е вкусно. Земете еден помал огноотпорен сад и намастете го со маслиново масло или путер по желба. Наредете еден ред компири, а одозгора наредете сечкан кромид. Потоа повторно наредете уште еден ред компири.




Врз вториот ред компири рамномерно распоредете ја смесата од мелено месо и кисела павлака, па добро израмнете. Садот покријте го со алуминиумска фолија и ставете да се пече во претходно добро загреана рерна на 200 степени. Печете околу 15-20 минути, па извадете го садот и отстранете ја фолијата.

Вратете го рерна да се допече уште 20-тина минути додека убаво да се запече. На крај одозгора изрендате кашкавал и вратете во рерната да се допече уште 5 минути колку да се растопи кашкавалот. Потоа можете да го послужите јадењето. Сите детали од постапката на приготвување можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

Претходна статијаМАКЕДОНСКО ЌОФТЕ ВО ДОМАТЕН СОС: Кога немате многу време, а ви се јаде нешто вкусно
Следна статијаСОЛЕНА ПОСНА ТОРТА – декоративно и вкусно ладно предјадење