Елементот на добрина ни овозможува подобро да се однесуваме, да си помагаме едни на други, да се разбираме и на тој начин да создадеме мирна и посреќна заедница која е полна со доверба и разбирање.

Добриот човек може да те остави без да се сврти и да те погледне, па макар и да те сака најмногу на целиот свет. Ќе те натера самиот да си ја сфатиш грешката, а потоа и да се промениш кон подобро, но за жал овојпат без негово присуство.
Добар човек не можете да го препознаете по тоа што зборува, или по тоа како изгледа, туку по атмосферата што се создава во негово присуство. Тоа е доказ. Затоа што никој не може да создаде атмосфера што не му припаѓа на неговиот дух.
Прво можете да ја откриете личноста според неговата енергија, како се чувствувате во негово/нејзино присуство. Дури и кога некој се преправа, кога се обидува да биде премногу љубезен, а всушност има лоши мисли и намери, можете да го почувствувате тоа.
Во оваа постапка најважно е да ја следите вашата интуиција, чувството во стомакот што се буди кога нешто не е во ред. Никогаш не го игнорирајте тоа чувство. Кога личноста околу вас создава атмосфера на пријателство, љубов, прекрасна енергија, таква што сакате да и пријдете и повторно да ја видите, го будите чувството дека таа е добра личност, на која можете да и верувате и која вреди да се сака.
Секој човек тргнува од себе и во другите го гледа она што го чувствува. Откако ќе го разберете тоа, ќе научите важна лекција. Како што се однесуваме во животот и кон другите, сè ни се враќа на ист начин, што е доказ на приказната која ќе ја прочитате во продолжение:
Еден човек дошол во едно село и по пат налетал на старец, па го прашал: „Никогаш не сум бил овде“. Кажи ми, човече, какви луѓе живеат во овој град?
Старецот му одговорил со прашањето: А какви луѓе имаше во тој град кога си заминал? – Тие беа себични и зли луѓе. Среќен сум што го напуштив тој град. „Овде ќе наидете на токму истите“, одговори старецот.
По некое време, во ова село дошол друг човек и му го поставил истото прашање на старецот: „Штотуку пристигнав во ова село.“ Кажи ми, татко, какви луѓе живеат овде? Старецот му одговорил исто како и претходно, прашувајќи: „И кажи ми синко како се однесуваа луѓето во градот од каде што дојдовте?
О, тие беа љубезни, гостопримливи и благородни души! Имав многу пријатели таму и не ми беше лесно да се разделам со нив. „Овде ќе ги сретнете истите“, одговори старецот. Целата сцена ја гледал еден жител на ова село.
Не можеше да издржи без да го праша старецот зошто и на двајцата им одговорил исто. „Насекаде има добри и лоши луѓе“, одговори старецот. „Едноставно е, секој наоѓа само што да бара и гледа кај луѓето.“

Самиот Бог нè советува да бидеме добри едни кон други. Тој нè поттикнува да го сакаме својот ближен како што се сакаме себеси и го поставува ова како основна заповед за да се осигура дека живееме и имаме добри односи со другите околу нас.
Секогаш постои отплата за љубезноста и добрината, што се појавува на различни неочекувани начини. Животот е непредвидлив, затоа, не знаете што може да се случи утре. Простувајте си меѓусебе, а и на самите себеси, тоа е најголемиот мир што некогаш ќе го имате.

За да станете навистина добра личност, потребно е да ги следите промените, а со нив да се усовршувате. Добриот човек продолжува понатака. Сепак, мора да имаме предвид дека секоја индивидуа има свој, чисто личен поглед на сè.

Фото: Илустрација