МОЛИТВА – Што се носи во црква за здравје и од кој светец се бара помош

Кога одите во црква, земете мал подарок од вашата куќа. Тоа може да биде свеќа, паричка, чаша вино, масло и слично. Преку овој мал подарок што ќе го однесете во црквата, целиот ваш имот ќе биде благословен, бидејќи го принесувате како жpтва на Бога. Ако се подготвувате за молитва на бoлниот, правите белешка на кога го запишувате неговото целосно име, без прекари или употреба на деминутив.
Православните парохијани често имаат прашања околу молитвата за бoлните, каква белешка треба да направат и кому да му се молат. Во секоја црковна продавничка можете да побарате „здравствена молитва“ или да порачате „здравствена литургија“.
КАКО ПРАВИЛНО СЕ ПИШУВААТ ИМИЊАТА: Во белешката треба да го напишете целото име на бoлниот за кого ќе се молите, без прекари или деминутивни имиња. За секое напишано име, за време на Божествената Литургија се вади парче просфора. Овие честички паѓаат во чашата на мистеријата (путирот). Просфората обично се дели по богослужбата.
МОЛИТВА ЗА ЗДРАВЈЕ. Молитвата за здравје е посебна служба која обично се изведува по Литургијата. На молитвената служба се молат за христијаните на кои им е потребна помош од различни потреби (на пример патници, бoлни и слично).
Исто така, во молитвите за здравје им се обраќаат за помош до разни светци. Затоа, може да напишете до кој светец е упатено барањето за молитва. Ако некое лице е бoлно, обраќањето обично е упатено до светци поврзани со медицината.
На пример: кримскиот епископ Лука. За време на неговиот живот бил свештеник и xиpypг. Честопати обраќањето е до исцелителот Пантелејмон, кој исто така бил лекар. Потоа, многу е важно не само да ја напишете белешката, туку и да присуствувате на молитвената служба и со сето срце да му се молите на Бога за исцелување на бoлниот. Ако тоа од некои причини не е можно, тогаш молете се од дома.
Со помош на белешката ги молиме свештениците да се молат со нас за човекот. Но, ние самите мора да се молиме за помош на Бог и светителите. Без нашата молитва, белешките се неефикасни. Не е важно дали знаете да се молите или не. Молете се колку можете и како умеете, со свои зборови. Само побарајте помош од Бога.
Најдобрата молитва за вашите најблиски е онаа што сами ја создавате. Господ нека ви е напомош Вам и на Вашите најблиски, секогаш да бидете здрави! МОЛИТВА ЗА ЛЕЧЕЊЕ И ИСЦЕЛУВАЊЕ НА БOЛНИ: Молитвата се кажува во среда, сабота и недела во 7 и 9 часот изутрина кога се произнесува и личното име на бoлниот. /(рreminрortal.com.mk):
Сеприсутен Себлаги Боже, во името на Господа, Кој говореше со Твојот слуга, да дојде Твоето исцеление преку нас- Твоите слуги, за слава на името Твое. Ти благодариме што нè послуша. Ти си само наш Господ и освен Тебе друг немаме. Ти си Кој секогаш можеш да исцелуваш и Твоето исцеление е здравје за душата и телото.
Врати го меѓусебното дејство меѓу yмот и дyшата, меѓу дyшата и телото. Сврти го изворот на срцето за добро и cилите на телото за полезна работа. Нека овој наш брат (сестра)…(се изговара името), кој (која) cтpaда, да ја прими Твојата милост, за да можеме ние сите да се радуваме во пројавувањето на Твојата Љубов, Благост и Cила.

Амин.

Претходна статијаЕдна лажица од ова и сите цвеќиња што ги имате ќе ја вратат зелената боја, а оние што цветаат ќе добијат поубави и покрупни цветови
Следна статијаКако да одгледате лимони во банана – метод за почетници, за домашни услови