Никогаш не ја фрлајте кората од лимон затоа што во нема се кријат големи лековити м оќи. Сите досега откако ќе го исцедевме лимонот, кората ја фрлавме. Меѓутоа, тоа е голема грешка, бидејќи кората всушност е многу побогата со нутриенти од самиот сок.

Lenore Edman / Flickr.com

Имено, кората е полна со витамини А и Ц, потоа калиум, калциум и влакна, корисни за нашите мускули, очи, нерви, срце, дигестивен систем.

Калиумот од лимоновата кора ги релаксира крвните садови и помага во намалување на хипертензијата. Ова придонесува за подобра функција на срцето. Лимоновата кора се препорачува за сите кои страдаат од запек, бидејќи е богата со растителни влакна.

Лимоновата кора исто така, игра позитивна улога во одржувањето на нормалната телесна тежина, а се покажала и како добар сојузник во спречување на појава на дијабетес. Покрај тоа што има лековито дејство врз организмот одвнатре, помага и при надворешна употреба, односно лекување на акните.

Соединенијата од лимоновата ги стеснуваат порите на кожата, што особено се покажало како многу ефикасно за третирање на проблематичната кожа. Запамтете: никогаш не ја фрлајте кората од лимон, искористете ја паметно.

Масло од лимонова кора за лекување на б олни зглобови

Потребни состојки: 2 лимони, по можност непрскани, а ако се купечки-добро истријте ги со сода бикарбона и измијте ги; маслиново масло, ладно цедено; стаклена тегла

Постапка: излупете кора од два лимона, ставете ја кората во тегла и прелијте ја со маслиново масло, целосно да биде прекриена. Затворете ја теглата и оставете да отстои 2 седмици. Во ова масло натопете газа и истата ставете ја како облога врз б олниот зглоб.

Преку газата фиксирајте со најлон кеса, а преку неа ставете волнен шал. Ова правете го навечер за да преспиете со облогата. Наутро ќе почувствувате значително подобрување.

Доколку не сте во можност да ја ставате облогата во текот на ноќта, тогаш применете ја на истиот начин и мирувајте 3-4 часа.

Лимонот се користи уште од древни времиња поради неговата м оќ да лекува. Тој се препорачува од билкарите за снижување на кр-вниот притисок, исфрлање на токсините од црниот дроб, намалување на б олките при артритис, против инфекции, грип, против болести во усната празнина и јазикот итн.

Кората на лимонот е многу корисна, затоа што е богата со витамин П и фитоцидни материи, кои ги униш.туваат микробите. Кората содржи и етерични масла кои се корисни за:

Lenore Edman / Flickr.com

Нормализирање на кр-вниот притисок, намалување на нивото на холестерол, превенција од атеросклероза, зајакнување на имунолошкиот систем, главоболка, га.дење, ис.црпеност, подобрување на меморијата и концентрацијата.