Мојата славска баклава, сочна, вкусна, сјајна, најдобра (посна)

Фото и рецепт: Тања Докузова

Потребни состојки:

500 г готови кори за баклава

400 г толчени ореви

1 рака шеќер

1 рака гриз

1 ванилин шеќер

1 лимон – рендана кора

1/3 маргарин

1 мал филџан масло

За шербет:

800 г шеќер

600 мл вода

Постапка:

Се редат четири кори, а секоја од нив се прска со смесата од растопен маргарин и масло.

Врз четвртата кора се става од смесата со ореви, се витка и се става во тава.

Оваа количината е за четири вакви ролати, а толку собира и тавчето.

Се пече на 150 степени половина час, а потоа се намалува на 100 степени и се пече уште половина час.

Се подготвува шербетот додека се пече баклавата и се потура топол шербет на млака баклава. Не се покрива, се чека да впие благото и баклавата да свети.

Фото и рецепт: Тања Докузова

Од Македонска кујна, некогаш и денес

Loading...