Мојата омилена штрудла со мак

loading...

Фото и рецепт: Марија Периќ

Потребни состојки:

2 белки

250 мл врело млеко

loading...

450 г брашно

10 г свеж квасец

2 мали лажички прашок за печиво

1 лажица шеќер

½ лажичка сол

100 мл масло

За фил:

300 г мак

4 лажици шеќер

200 мл млеко +-

Во филот плус можете да додадете 3 лажици џем или едно рендано јаболко, суво грозје…

Постапка:

За фил: макот и шеќерот постепено потопувајте ги постепено со врело млеко. Треба да добиете густа смеса, затоа млекото постепено додавајте го.

За тесто: со миксер се матат белките, па се додава постепено врелото млеко. Се остава да излади. Во друг сад се става брашното, шеќерот, свежиот квасец, прашокот за печиво, солта и маслото, па убаво се замесува тестото со млекото и белките додека да добиете убаво тесто кое е малку лепливо (така треба да биде).

Тестото веднаш се дели на 2 дела врз работна површина, добро наросуваме со брашно и се развлекува кора и се филува. Се витка во ролат и одозгора се премачкува со две жолчки изматени со две лажици кисела павлака.

Се пече на 180 степени додека да добие убава златна боја.

Фото и рецепт: Марија Периќ

loading...