Home Рецепти МЛЕЧНИ УШТИПЦИ НА СТАРИНСКИ НАЧИН: Меки како памук

МЛЕЧНИ УШТИПЦИ НА СТАРИНСКИ НАЧИН: Меки како памук

Направете брзи уштипци за појадок или велера, онака како што порано ги правеа нашите баби. Овојпат направете ги млечни со неодолив вкус, излегуваат меки како памук. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 300 г брашно, 300 мл млеко, 1 јајце, 1 квасец, 1 лажица масло, масло за ппжење, 1 лажица шеќер

ПОСТАПКА: Квасецот разматете го со две лажици млако млеко, додајте лажица шеќер, малчку шеќер и мешајте додека да добиете мазно тесто како за палачинки. Оставете го настрана на топло место, 10-15-тина минути додека да се активира и запени.

Брашното просејте го во подлабок сад за месење, направете во средина вдлабнување како бунарче, па тука сипете едно разматено јајце претходно отстојанои на собна температура, млако млеко, сол, масло и активираниот квасец.

Добро изматете го тестото да биде сето мазно и без грутчиња, по конзистенција нешто погусто од она за палачинки. Оставете го покриено на топло место без провев додека да ферментира и да го удвои својот волумен, приближно половина час.

Во широка тава загрејте масло со длабочина од 1.5-2 см, па со лажица црпете од тестото и спуштајте во врелото масло. Лажицата натопувајте ја во маслото пред секое црпнување. Кога ќе заруменат од едната страна, уштипците превртете ги и на другата.

Уштипците послужете ги топли со кисело млеко, сирење, јогурт или кајмак. Најубави и највкусни се кога се топли. Видеопрезентацијата погледнете ја ОВДЕ. За повеќе рецепти заследете ја NMD.mk, лајкнете ја и споделете ја нашата страница.

Следно прочитајте: „БРЗИ УШТИПЦИ СО ЈОГУРТ: Не се масни како стандардните, се прават поразлично и многу полесно“ – ОВДЕ.

МЛЕЧНИ УШТИПЦИ НА СТАРИНСКИ НАЧИН: Меки како памук