Ако сакате да направите вкусен ручек кој е многу сочен, а веќе се исцрпени идеите за тоа како да го употребите месото, тогаш ова е вистинскиот рецепт за вас. Ручекот е од пилешко месо, но сосот може да го подготвувате и за било кое друго месо кое сакате да го подготвите.




Ова е брзо и многу вкусно јадење со пилешко и печени пиперки. Моето семејство навистина сака печени пиперки, па една од фиоките во замрзнувачот секогаш е исполнета со нив. Овој ручек често го подготвувам бидејќи сите го сакаме, а е многу вкусен. Дури и да го послужите со домашен леб. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 400 г бело пилешко месо, 100 г кромид, 2 чешниња лук, 1/2 кг печени пиперки, 300 мл павлака за готвење, 50 г путер, суви билни зачини по вкус и мелен пипер.




ПОСТАПКА: исечкајте го пилешкото месо на коцки како и претходно печените пиперки. Исчистете ги од семките и исечете ги на пократки ленти, ситно исечкајте ги кромидот и лукот.

Во сад со нелепливо или дебело дно се става путерот да се растопи. На растопениот путер ставете го пилешкото месо и пропржете го додека да порумени и посиви. Извадете го од чинијата со решеткана лажица.




Во истата маснотија се става сечканиот кромид, се додаваат зачини по вкус и се пржи додека да застакли. Додајте ја сечканата пиперка и пропржете ја околу 10 минути на средна температура.

Прелијте со кремот за готвење, додајте го сечканиот лук и прженото месо. Промешајте, пробајте ако треба да додадете уште зачини и оставете ја течноста да зоврие. Тргнете го од оган, поклопете и оставете да отстои пет минути за да се соединат вкусовите, па послужете. Фото и рецепт на Верица Николиќ, а прочитајте го и вториот рецепт:

Фото и рецепт: Верица Николиќ




(втор рецепт) Наједноставниот начин да приготвите роловано пилешко месо или роловано пиле е да го приготвите од обезкостени пилешки батаци. Месото од батаците не е суво како белото месо, а има и кожичка кој ќе му даде крцкавост на ролатот и дополнително ќе го држи цврст.




Многу е полесно отколку да го обезкостувате целото пиле. Често го приготвувам овој ролат и го препорачувам секогаш кога станува збор за слава или гости по различен повод. Сè може да се приготви и еден ден порано, а потоа останува само уште печењето во рерна. Полнењето на ролатот може да биде по ваш вкус, но јас ќе ви наведам како лично го правам тоа, па можеби некому ќе му послужи како инспирација.




Секогаш покрај ролатот ставам и компир и морков за да ја впијат маснотијата и да опуштат свој вкус што ќе го впие ролатот. Така се добива одличен вкус. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 10 откостени батаци со карабатак, 2 лажици сув зачин, 200 г димен врат, 200 г кашкавал, 1 ред пилешки гради = салама сечкана, 1 ред сува печеница, 50 мл масло, 300 мл вода, зачини по вкус (црн пипер, магдонос, лук, црн пипер, оригано, босилек, рузмарин…




ПОСТАПКА: на поголемо парче алуминиумска фолија наредете ги откостените и малку исчукани батаци. Густо наредете ги 4 парчиња во прв ред вертикално, а во другите два реда хоризонтално по три или како вие можете да ги вклопите.




Одозгора наросете зачини (а по желба можете да премачкате со сенф). Одозгора наредете димен врат, па кашкавал, пилешки гради и печеница. Свиткајте убаво подигајќи ја фолијата. Кој има мрежичка нека го стави ролатот во неа и врзете со коноп за печење.




Кога ролатот е добро спакуван се става во големиот плех од рерна, околу ролатот се реди сечен компир и морков, печурки или што си сакате, наросете со зачини и прелијте со масло, додајте малку вода и ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени. Ролатот се пече околу 2 часа со две вртења. Печен е кога кожичката ќе добие светлокафеава боја.




Ролатот треба да излади ако сакате убаво да се сече и да го наредите на овал, но ако не можете да се воздржите и сакате да го јадете топло, парчињата не се толку репрезентативни, но се превкусни.