Исповед на млада жена која е жртва на неподнослив соживот со свекрвата, свекорот и сопругот кој изгледа продолжил да живее со нив, наместо со сопругата.

Кога младите парови одлучуваат да живеат заедно, често е многу логична идејата синот единец (или ќерката), да ја прифати понудата на неговите родители да изгради стан на посебен кат од семејната куќа.

Додека се вселуваат „цветаат рози“, а потоа, често, дури и пречесто, животот на домашните се претвора во пекол. Најмногу страда личноста која штотуку се приклучила на семејството, исто како што е случајот со бремената снаа која анонимно се обратила за совет до Фејсбук групата Mom’s Secrets.

„Ако ме сослуша барем еденј, ќе ми биде полесно. Во брак сум една година, се омажив за човек со кој бев во врска нешто помалку од две години, сега имам 24 години и сум бремена.

Сакав на почетокот да одиме под кирија, бидејќи имав работа, а потоа да започнеме да градиме сопствена куќа. Тој се спротивстави и рече дека во куќата на неговите родители има место за нас двајца и дека ќе изградиме стан на приземје, а неговите ќе остане на катот“, ја започна својата исповед, а потоа продолжи:

„Се согласив на тоа, иако неговите беа против мене на самиот почеток на врската и долго време се обидуваа да не разделат, бидејќи немам факултетска диплома, а тие според тоа ги ценат луѓето. Мислеа дека не сум достојна за нивниот син“.

Исто така многу ја налутило тоа што не му дозволуле на нивниот син, нејзиниот сопруг, да работи било што додека најде подобра работа, му рекле дека нема да „црнчи“ и да чека работа во својата професија.

За разлика од нив таа сметале дека е подобро да се работи секоја работа за која се има можност, а во меѓувреме може да бара подобра работа за која се школувал.

„Тој сè уште претпочита да ги слуша мама и тато. Еве, уште живееме од парите што ги добивме за свадбата. Воопшто не бара работа, туку станал слуга на татко му. Постојано мора да направи нешто за татко му, а самиот се нервира поради тоа.

Дури тогаш доаѓа кај мене и се жали дека повеќе не може да го поднесе малтретирањето на татко му. После кога ќе му помине нервозата, пак продолжува сè како порано“, опишува таа. Во целата оваа приказна, вели таа, поминува низ вистински пекол. Свекрвата и свекорот се мешаат во сè, а таа страда додека може.

„Никогаш не сакав да кажам ниту збор против неговите родители, бидејќи моите родители ме воспитуваа да молчам и да чувам сè за себе заради мирот во куќата. Сега сум трудна и секој ден сум под стрес, најмногу се плашам за детето.

Свекрвата и свекорот не престануваат да се плеткаат со нашата врска, тој е со нив 99,9% од времето, само доаѓа кај мене за да спие.

Морам да се грижам за бременоста, но сепак готвам, но тој оди да појадува, руча и вечера со татко му и секако, пие кафе со нив. Штом ги отвори очите, ни добро утро, само излегува од дома и оди кај нив“, опишува понатаму.

И како овој товар да не и бил доволен на оваа млада трудница, чија надеж за убав брак полека згаснува, сега и свекорот и рекол дека и неговите стари родители ќе дојдат да живеат со нив на приземје. .

„Никој ништо не ме праша мене, само татко му дојде да ми каже дека бабата и дедото мора да дојдат кај нас бидејќи се стари, болни и немоќни. И мојот сопруг не ми кажа ни збор за тоа.

И оттогаш тој не зборува со мене, бидејќи само молчев кога ми го кажаа тоа. Не можам веќе сето тоа психички да го поднесам, а треба да се породам за еден месец. Немам никаква комуникација со него, ниту ја имам неговата поддршка сега кога ми е најпотребна“, се пожали таа.

Од корисничките на таа група добила многу совети, да излезе од таа токсична средина, но таа им одговорила дека едноставно нема каде да оди.

„Во моментов немам каде да се вратам. Како да го заштитам бебето и себеси од прекумерниот стрес на кој сум секојдневно изложена? Само бременоста ме одржува во живот и ми дава сила да продолжам понатаму“, е очајниот плач на бремената снаа која не била среќна под покривот на свекрвата и свекорот.

Следбениците на групата ја советуваат да ја напушти таа куќа. „Какви луѓе се тие што свесно уништуваат нечиј брак, а тој тоа го дозволува секој ден? Додека не ги ставите вашите карти на маса и не кажете јасно и гласно дека ќе го направиме тоа на овој начин или воопшто не, па нека избере, нема да биде подобро.

Сега, со мало бебе, ти товариле уште стари луѓе да гледаш. Јас на твое место не би можела да издржам. Да ги имаше неговите топли зборови, поддршка и прегратка, можеби некако би било издржливо, но без сето тоа се прашуваш на кого и онака му требаш таму…

Оди си, сè друго е само продолжување на агонијата што ќе трае додека не му свртиш грб. Ако и тогаш не гледа, наместо да лулаат внуче, нека си го лулаат возрасниот син“, е само еден од многуте совети.