Овој природен лек има голем број позитивни ефекти врз здравјето, а неговата примена е неограничена.

Холистичката медицина често го препорачува рицинусовото масло за третирање на болести кои главно се отпорни на традиционалните терапии.

Доктор Вилијам Мекгреј детално го опишал успехот во лекувањето на различни тегоби со рицинусово масло:

1.Алергиите исчезнуваат ако пиете по пет капки рицинусово масло секое утро.

2.Рани, посекотини и модринки брзо зараснуваат кога се мачкаат со рицинусово масло.

3.Масирањето на стомакот со рицинусово масло во последните два месеци од бременоста спречува појава на стрии.

4.Повреден зглоб брзо зацелува ако го замотате во облога од рицинусово масло и ја оставите да делува преку ноќ.

5.Забележано е значајно намалување на губиток на слухот со капнување на рицинусово масло во увото.

6.Катарактата може да се излекува со капнување по една капка масло масло во окото пред спиење, секоја вечер.

7.Забележано е намалување и елиминирање на пилонидална циста со примена на облози од рицинусово масло.

8.Темните пеги можат да се избледат со мешавина од рицинусово масло и сода бикарбона.

9.Со капнување на рицинусово масло во окото пред спиење се олеснуваат сериозни очни алергии.

10.Се намалуваат болки во долниот дел од грбот со примена на облога од рицинусово масло, еднаш седмично.

11.Со облога во предел на стомакот се олеснува хронична дијареа.

12.Со дневна примена на облози со рицинусово масло на вратот во текот на три месеци може да отстранат чворчиња на гласните жици и хронична засипнатост.

13.Забележано е комплетно исчезнување на тинитус со орално консумирање на 6-8 капки рицинусово масло дневно, во текот на четири седмици.

14.Хиперактивноста може да се лекува со примена на облози од рицинусово масло на стомакот.

15.Брадавиците исчезнуваат после 4-седмично мачкање со рицинусово масло.

16.Наслагите со калциум на табаните исчезнуваат со секојдневна масажа со рицинусово масло.

17.Забележано е исчезнување на меланоми на кожата со нанесување на рицинусово масло и сода бикарбона.

18.Рчењето престанува по 2-седмична примена на облози со рицинусово масло на стомакот.

19.Убоди од пчели брзо зацелуваат по нанесување на рицинусово масло.

20.Раст на коса може да поттикнете со секојдневна масажа со рицинусово масло, 20 минути пред шампонирање.

21.Забележано е брзо заздравување од хепатитис со користење на облози од рицинусово масло.

22.Габичките на ноктите можете да ги елиминирате со секојдневна употреба на облози на заболените места.

23.Со користење на опти облози, може да се лекува и алкохолизам.

24.Се редовна надворешна употреба на ова масло, може да отстранат и младежи.

25.забележано е подобрување на здравствената состојба кај терминална фаза на карцином со користење на облози со рицинусово масло.

ОБЛОГА СО РИЦИНУСОВО МАСЛО

Поради силното делување врз циркулацијата, рицинусовото масло често се користи како облога врз погоденото место.

Сè што ви е потребно е ладно цедено рицинусово масло, чиста газа, пластична фолија, термофор или шише со топла вода и пешкир.

Пред и по употреба на облозите, потребно е кожата да исчистите со раствор од сода бикарбона.

Со загреано масло натопете ја газата и нанесете ја на критичното место, прекријте со фолија, потоа ставете термофор, завиткајте со пешкир и оставете да делува минимум еден час.

Во текот на ова време мирувајте и опуштете се. Облогата можете да ја применувате 40 дена. Пред секоја употреа додавајте доволно масло.

Облогата секогаш загревајте ја пред употреба. Ако маслото ја промени бојата или мирисот, направете нова облога.