Малкумина знаат дека розите се кралици на здравјето: Еве што лекуваат и како се користат

Ружината вода или „водата од рози“ се добива со дестилација на венечните ружини ливчиња на пареа. Ружината вода е мирисна и понекогаш се користи како благ природен мирис како алтернатива на парфемите исполнети со хемикалии.
Розовата вода се користи илјадници години, а најмногу во средниот век. Се верува дека потекнува од денешен Иран. Традиционално се користи и во козметиката и во прехранбените производи и пијалаците. Исто така, доаѓа со богатство од потенцијални здравствени придобивки, вклучувајќи го и следново:
1. Помага во олеснување на иритацијата на кожата

Една од најголемите придобивки на ружината вода е нејзините моќни антиинфламаторни својства. Овие својства можат да помогнат во лекување на повеќе болести, и внатрешни и надворешни. Може дури и да помогне во смирување на иритациите од егзема или црвенило.
2. Смирува б олки во грлото

Лекарите често препишуваат антибиотици за воспаление на грлото, но можеби ќе сакате да пробате и ружина вода. Традиционално, ружината вода се користи за смирување на б олки во грлото. Иако е потребно истражување за да се докаже неговата ефикасност, постојат солидни анегдотски докази што го поддржуваат.
3. Го намалува црвенилото на кожата

Ружината вода се користи како козметички производ илјадници години, па не е ни чудо што може да го подобри вашиот тен и да го намали црвенилото. Антибактериските својства можат да помогнат во намалување на акните. Антивоспалителни својства можат да го намалат црвенилото и отокот на кожата.
4. Помага во спречување и лекување на инфекции

Ружината вода има моќни антисептички својства, кои можат да спречат и лекуваат инфекции. Затоа ружината вода често е вклучена во разни природни и лековити третмани. Една студија дури открила дека кога ружината вода се користела во капки за очи за лекување на случаи на конјунктивитис, неговите антисептички и аналгетски својства помагале во лекувањето на очните болести
5. Содржи антиоксиданти

Ливчињата од роза и маслото од роза содржат голем број моќни антиоксиданти кои помагаат да се заштитат клетките од оштетување. Една студија открила дека овие антиоксиданти имаат потенцијални инхибиторни ефекти на пероксидација на липидите. Ова резултира во моќна заштита на клетките.
6. Лекува расе котини, лузни и изго реници

Ружината вода има антисептички и антибактериски својства кои можат да помогнат р аните да зараснат побрзо. Овие својства можат да помогнат во чистење и сузбивање на инфекцијата на исе-котини и изго-реници. Тие исто така можат да помогнат за побрзо заздравување на разни ра-нички, изго-реници, па дури и лузни.
7. Го подобрува р асположението

Ружината вода може да има силни антидеп-ресивни и антиангестични својства. Студија од 2011 година откри дека екстрактот од ливчиња од роза може да го релаксира централниот нервен систем кај глувците. Ова резултираше со антидеп-ресиви и антианксиозни ефекти.
8. Олеснува главоболката

Ружината вода и есенцијалното масло од роза најчесто се користат во ароматерапијата за ублажување на главоболката. Ова може да се должи на де-стресните ефекти дискутирани во делот погоре. Истражувањата покажаа дека пареата од ружината вода може да ја смири главоболката. Друга опција е да ставите облога натопена во ружина вода на челото од главата 45 минути за да постигнете позитивни резултати.
9. Има својства против стареење

Ружината вода често се наоѓа во козметичките производи насочени кон намалување на брчките. Ова е затоа што всушност може да има анти-стареечки ефекти. Освен што ја смирува иритираната кожа, може да го намали изгледот на брчките кога се нанесува локално.
10. Ги смирува проблемите со варењето на храната

Во народната медицина, розовата вода се користи за дигестија и ги намалува дигестивните проблеми. Според студија од 2008 година, постојат некои докази дека ружината вода може позитивно да влијае на варењето и да го олесни варењето на храната. Исто така може да го подобри лачењето на жолчката, што дополнително може да помогне во варењето на храната.

Можете да купите или да направите ружина вода релативно лесно. Можете да го нанесете локално на кожата самостојно или да ја мешате со хидратантни креми или природни масла како што е кокосово масло.

Можете исто така да користите розова вода за да направите чај од ливчиња од роза. Овие препарати ја подобруваат хидратацијата, обезбедуваат придобивки за кожата, лекуваат дигестивни проблеми и ги смируваат б олките во грлото.

НАПОМЕНА: Природните лекови на оваа веб-страница служат за да им помогнат на луѓето. Но, секогаш треба да знаете, доколку имате некаков здравствен проблем, треба да бидете под постојан лекарски надзор и да не се потпирате единствено на алтернативната медицина без стручно мислење. Информациите на оваа веб-страница во никој случај не се наменети како медицински совет или како замена за медицински третман.

Претходна статијаТОРТА ТУФАХИЈА: Немав трпение да ја сочекам ќерка ми, па сама ја изедов целата торта, многу ми се слади
Следна статијаЧајот од капина е драгоцен лек: Еве што лекува и зошто треба почесто да го пиеме