Откако мислела дека е во депресија, Сања Вучиќ, пејачка и поранешна членка на групата „Ураган“, побарала помош од психијатар. Немала поим дека ќе дознае дека има здравствен проблем кој погодува повеќе од 200 милиони луѓе ширум светот.

Најголем проблем е што луѓето не ги чувствуваат симптомите, а пејачката признава дека ниту таа не ги препознала и истовремено апелирала луѓето редовно да го проверуваат своето здравје.

Не ни знаев дека постои ваква болест. Жените знаат како да се дијагностицираат себеси.

Квалитетот на животот ќе им биде многу подобар, само ако отидат и извадат крв, да проверат антитела и витамин Д“, заклучи Вучиќ, која еднаш објасни како се чувствува и каква болест и откриле, а можете да прочитате ОВДЕ. Овие 4 работи се клучни за неговото дејство да биде потполно:

Како правилно да пиете витамин Д, за телото најдобро да го апсорбира?

Ако земате додаток на витамин Д, можеби мислите дека со самото тоа сте го „решиле проблемот“. Но, тоа е далеку од вистината.

Суплементите на витамин Д не се магични апчиња, а за да може телото да искористи што повеќе од овој витамин, мора да се создадат оптимални услови во дигестивниот систем, особено во тенкото црево.

Овие четири работи се клучни за телото да го апсорбира што е можно повеќе, еве како на правилен начин се пие витамин Д:

-Јадете храна богата со растителни влакна

Пребиотските влакна се омилената храна на нашиот микробиом, а нивното внесување гарантира дека тие ќе функционираат правилно.

Овошјето, зеленчукот, мешунките и семките се храна богата со растителни влакна што треба да ги јадете секој ден.

-Пијте го витаминот со квалитетни масти

Витаминот Д е растворлив во масти, поради што додатокот често доаѓа во форма на капсули кои содржат некој вид масло. Важно е мастите да бидат квалитетни, па дури и ако земате витамин Д во форма на „сува“ таблета, земете со неа и малку маслиново масло. Телото ќе апсорбира 32 проценти повеќе.

-Земете пробиотик

На овој начин ќе му обезбедите на телото сè што му е потребно за оптимално функционирање на микробиомот. Во телото има меѓу 300 и 500 видови на микроорганизми, секој од нив има свои „желби“, но сите сакаат пробиотици.

-Земете магнезиум

Витаминот Д најдобро се зема во комбинација со магнезиум. Овој минерал е клучен за употребата на витаминот Д во организмот. Ако не внесувате доволно магнезиум, залудно сте ги потрошиле парите на додаток на витамин Д.