Владан Весковиќ од Врњачка Бања успеа да го победи ракот на хранопроводникот и тоа во четвртата фаза.

“Нема да ми верувате, ама инаетот ми помогна”, вели Владан. “Оној вистинскиот страв, создаден како резултат од желбата опстанок. Не само мојот опстанок, туку и опстанокот на моето семејство. Прерано ќе ги напуштев ако се предадев. И ниту еден лек нема да му помогне на оној што ќе се предаде!”

Кои симптоми претходеа на дијагнозата за рак на желудник? – Јас не сум од оние што се каат, но никогаш нема да си простам што направив петгодишна пауза од редовното едногодишно одење на гастроскопија! Првиот сериозен проблем со голтање го добив во септември 2015 година, а добив позитивен резултат на pH во март 2017 година.

Како течеше процесот на лекување? – Помина помалку од еден час откако дознав каков за резултатот и пронаоѓањето на хирургот. Веднаш закажав преглед. Изборот на хирург и институцијата, како што се покажа подоцна, беше полн погодок.

Професорот Радовановиќ, кој го предводи VI одделение на Првата хируршка клиника КЦС, неговиот асистент д-р Скробиќ и медицинските сестри на одделот ме натераа да го сменам мислењето за болниците и одам редовно на секој преглед (на секои шест месеци), како да одам кај роднини и пријатели.

На многу сложената операција (која траеше шест часа) и претходеше тримесечна хемотерапија. И еве го делот од мојот третман во кој немав баш многу среќа. Онколозите ми рекоа сека ќе имам осум циклуси на хемотерапија.

Јас си пресметав поинаку во мојата глава, но поради тие 8 циклуси, јас имав игла во триесет и два пати и морав да чекам три до четири часа додека целата течност од неколку садови влезе во мојот крвоток.

На почетокот, седев, подоцна не можев – морав да ја одлежам целата терапија. Па, барем да ми помогнеше! Ме труеја девет месеци, а ракот почнал да расте на ново место, ми ги зафатил лимфните јазли долж целата абдоминална аорта. Така што, кога РЕТ скенерот недвосмислено ја покажа новата состојба, државата одби да ме третира понатаму! Конзилиумот рече дека ги исцрпиле сите методи предвидени со протоколот.

После еден месец барање на некакво решение во приватните клиники, повторно се појави трошка надеж. Дојдов кај професорот Ковчин, кој ја презеде одговорноста за моето понатамошно лекување. По два месеци и уште шест терапии, тој го намали мојот непријател од 30 см на еден јазол од 5 мм. Би сакал некој одговорен за препишување протоколи во третманот на рак да ги разгледа овие резултати.

И што е уште почудно, оваа терапија не само што е поефикасна, туку е и поевтина од онаа што ја пропишува државата. Препораката на професорот Ковчин беше безусловно зајакнување на имунитетот. Тоа успешно го спроведов во Русија.

– И покрај проблемите со изборот на хемотерапијата, секогаш потенцирам дека бев излекуван од официјалната медицина. Сепак, за одржување на добро здравје, потребно е да се користат некои додатоци или народни лекови.

И од почетокот на болеста, па додека не сте живи. Изборот на природни препарати и чаеви кои ќе ги користам го направивмногу брзо и истите ги користам и денес. Официјалниот лек и природните додатоци можат и треба да одат заедно.

Како изгледаше закрепнувањето кај д-р Борисов? – Ја видов ефикасноста на имунотерапијата спроведена од д-р Борисов во Москва во живо, кога беше спроведена врз еден млад човек, исто така отпишан пред седум години од германските лекари. Не ми фалеше многу време за да стапам во контакт со главната медицинска сестра Маша и да закажам третман.

Средбата и повременото дружење со д-р Борисов е искуство од посебен вид, како и принципите на руската медицина воопшто. Основата на третманот е производ на природата – хлорофил! Не сакам да му го поедноставам патентот, но тој, како и сите генијални работи, е многу едноставен.

Ракот е анаеробна клетка и не толерира кислород, го убива. Повторно, хлорофилот се активира од светлината и испушта кислород. Лекарите од клиниката на д-р Борисов користат шприц за инјектирање на хлорофил во акупунктурните точки на телото, а по еден час, тие точки се осветлуваат со IR светло во текот на четири минути.

Единственото нешто што го чувствувате е мало трнење по осветлувањето, нема гадење, вртоглавица и слично. Во населбата Кратово близу Москва има руска дача, претворена во клиника. Имате своја соба (двокреветна), обезбедени три оброка дневно, заедничка кујна доколку сакате сами да подготвите храна, WiFi, дневна соба, прекрасен двор, тераса…

Нема да се чувствувате како во болница. Терапијата се спроведува три пати неделно за два месеци. Добивате капсули со хлор и супозитории што ги користите помеѓу двете поаѓања. По три терапии, засновани на тест на крвта, се одлучува дали да се продолжи со терапијата. Речиси е сигурно дека ќе одите барем уште еднаш после шест месеци.

Пиете чаеви иѓирот и глуварче. Зошто токму нив? – Најдолго останав на иѓирот и глуварче, иако тие се само два од десетиците чаеви што ги користев. Тука има и коприва, врба, кантарион и кој знае уште колку чаеви. Причината за иѓирот и глуварчето е препорака на поранешен пациент, а сега здрав човек, мој пријател.

Како се чувствувате денес? – Јас првенствено сум задоволен од начинот и квалитетот на мојот живот. Јадам здраво, и не сум се откажал од сè. Гурманот во мене не е заспан! Сепак, она што ми пречи, не го конзумирам. Ова е пред сè, тутунот, рафиниран шеќер, газирани пијалаци, зачинето свинско месо … Минатата година, контролниот КТ не детектираше ништо лошо ниту во траги, туморните маркерит се далеку од максималните. Што друго ми е потребно?