-За отворени рани при проширени вени на нозете-

Одамна лешникот се користи како средство за лекување на многу болести. Се верувало дека лешникот е плод на мудроста и знаењето.

Фамилија: Betulaceae

Латински: Corylus avellana

Медицински: Coryli avellani folia, cortex

Англиски: Haselnut

Германски: Haselnuss

Италијански: Corniolo

Француски: La cornuiller

Содржи:

Кората на лешникот содржи околу 5% катехински танин, малку смола, флавонски хетерозиди (жолтата боја), етерични масла. Во листот се содржат околу 120 мг% витамин Ц, а во семето околу 50% масло со околу 90% олеинска и линолна киселина.

Бидејќи содржи многу масти и белковини, семката се користи во исхраната.

Содржи калиум во просек и до петпати повеќе од останатото јаткасто овошје, а железо и трипати повеќе. Богат е со магнезиум, калциум и флуориди.

Содржи фолна киселина, витамин Е и пантотенска киселина.

За отворени рани при проширени вени на нозете се користи следниот народен лек:

Кора од лешник се вари во растворено вино со вода (50:50), па од чајот се прават облози кои се ставаат на нозете. За истата цел може да послужат и листовите од лешник кои претходно ситно ќе се исечкаат.

Истиот чај се користи и како бања (ладна!) за хемороиди, но и против дијареа. Танините ги стегаат крвните садови.

Во медицината се прави екстракт а од него маст за хемороиди:

10 г екстракт од листови и кора

10 г ланолин

25 г маст од пупки од топола.

Оваа маст служи како добра замена за ретката и со висока цена, америчката билка Hamamelis Virginijana.