Овесот е житна култура која е многу богата со разни витамини, како Б и Е. Исто така, содржи минерали како магнезиум, калиум, магнезиум, фосфор, хлор и големо присуство на фолна киселина.
Благодарение на изобилството на бета – глукан, кој спаѓа во растителни влакна, ова жито помага многу во намалувањето на лошиот холестерол. Лековитите својства на овесот се навистина широки, па затоа, освен што го намалува холестеролот, поволно делува и на дијабетесот, како и намалување на вишокот килограми.
Овесот како лек
Овесот го штити срцето и има поволно влијание врз кардиоваскуларните заболувања. Но, ова е само едно од лековитите ефекти, овесот е пред се одличен антиоксиданс, одлично делува против стресот, одличен е за регулирање на нивото на шеќер во кр-вта, го зајакнува имунитетот, добро е да консумирате кога ќе ги почувствувате првите знаци на остеопороза, добро е за лекување на кожни болести, како и засипнатост, артритис и ревматизам.
Овесот е корисен за правилно функционирање на менталните процеси во организмот, а исто важи и за една од намирниците што има антиканцерогено дејство. Овој јаглехидрат се врзува за клетките на имунолошкиот систем, а освен што го прави организмот отпорен на разни в ируси, има и големо влијание врз намалувањето на лошиот холестерол во кр-вта.
Истражувањата покажуваат дека чаша 250 грама овес (поточно, зготвени трици од овес) на ден може да го намали лошиот холестерол за дури 5%. Ако имате блендер, сомелете цели зрна и направете овесна каша од која ќе печете леб или ќе ја додадете во колачи.
Корисно е да се знае дека научниците тврдат дека дневно треба да се консумираат околу 10 грама растителни влакна за да се намали холестеролот. Она што е позитивно во овој случај, е дека во само 100 грама овес се содржат дури 11 грама растителни влакна.
Покрај намалувањето на холестеролот, ќе му направите услуга и на целиот организам. Овесот поволно влијае врз намалувањето на кр-вниот притисок, а исто така многу лесно ќе ги смири чувствителните црева.
Дополнително, бета – глуканот може да поттикне дополнително ослободување на пептид, хормон продуциран во желудникот како резултат на внесената храна. Овој хормон, уште наречен и хормон на ситоста, во студиите се покажал како најзначаен во намалувањето на потребата од внесување на непотребни калории, а со тоа и намалување на вишокот килограми.
Во процесот на слабеење помеѓу најважните компоненти се јавуваат растителните влакна. Значењето на растителните влакна за здравјето на цревната микрофлора, а со тоа и на целокупно здравје на човекот е големо.
Овесот е богат со антиоксиданти и може да помогне при намалување на ризикот од астма кај децата. Овесот е богат со антиоксиданти меѓу кои се полифенолни соединенија, ферулична киселина во значителни количини, како и уникатна група на антиоксиданти наречена авенантрамиди. Авенантрамидите речиси и да не се присутни во некоја друга храна.
Чајот од овес се користи за ублажување на многу симптоми. Ова мало зрно е богато со фитостероли – супстанции кои ги чистат кр-вните садови. Може да консумирате овес во форма на каша, но многу поедноставен начин е да направите чај.
Овој чај е одличен за зајакнување на здравјето на срцето и кр-вните садови и намалување на ризикот од срцев и мозочен у дар. Овесот се смета за многу моќна и корисна алатка за зајакнување на нервниот систем. Се препорачува за оние кои страдаат од несоница, ментален замор, анксиозност и депресија.
Билкарите дури го препорачуваат овесот на луѓето кои страдаат од мултиплекс склероза. Овесот ја регулира работата на желудникот и затоа се препорачува за луѓе кои имаат проблеми со желудникот после јадење.
Исто така, има својства кои влијаат на пациентите со рак на дебелото црево. Особено е ефикасен во намалување на несаканите ефекти што можат да се појават за време на радио и хемотерапија.
Микроелементите и флавоноидите, кои изобилуваат, го зајакнуваат имунитетот и ја подобруваат кр-вната слика. Во една студија во која учествувале 1540 професионални спортисти од Австралија, било забележано дека секојдневната употреба на овес во исхраната придонесува за зголемување на мускулната маса.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/02/IMG_0865.jpg)
Сите кои страдаат од холестерол и притисок треба да го вклучат овој чај во исхраната. Исто така, доколку страдате од егзема и чувствителна кожа која постојано ве чеша, овесниот чај е одличен природен лек за решавање на овие проблеми.
Подготовка: Натопете 5 супени лажици овес во еден литар ладна вода и полека загревајте додека да почне да врие. Откога ќе зоврие водата, варете уште 5 минути, а потоа се оставете чајот да се излади. По желба, засладете со малку мед и консумирајте во текот на денот.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/02/IMG_0866.jpg)
Лек кој ги испира сите болести од организмот – после овој напиток ќе имате имунитет силен како челик
Напитокот од овес има извонредни лековити својства кои изобилуват со витамини, минерали и нутриенти. Ја спречува појавата и ги излекува сите болести. Го зајакнува имунитетот, ја зголемува енергијата и ја подобрува виталноста на организмот.
Потребни состојки: 1 чаша зрна овес, 5 чаши вода (200 мл), 2 чаши млеко (200 мл).
Постапка: Исплакнете ги зрната овес под млаз ладна вода во сад. Истурете ја водата, а овесните зрна ставете ги во лонче или тенџере на рингла и прелијте со водата. Откога ќе зоврие водата, намалете ја температурата на ринглата на средна топлина.
Продолжете да готвите додека количината на водата испари и да добиете половина од тоа што ставивте вода. На крајот треба да добиете желатинозна течност. Потоа процедете ја течноста и полијте со млекото.
Ставете го тенџерето повторно на рингла и продолжете да готвите уште 5 минути. Пијте го напитокот голтка по голтка во текот на денот. За најдобри резултати, консумирајте секојдневно во период од 2 – 3 дена.
Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска