Остеопорозата претставува болест на к оските односно нивната кршливост и порозност се јавува како резултат на намалување на нивната густина. Кревките и порозни к оски стануваат почувствителни на физички т рауми како што се па.дови и у дари.

Остеопорозата е болест кога кос.ките ја губат својата нормална цврстина и стануваат склони кон кр.шење и при благи па.дови. Со текот на годините тие стануваат сунѓерести и лесно кр.шливи.

Меѓу другото, количината на калциум, која игра многу важна улога во структурата на кос.ките, се намалува. Пациентите со остеопороза до првите ск.ршеници на кос.ките обично не знаат дека стра.даат од оваа болест. Остеопорозата уште се нарекува и ”тивка п андемија на организмот.”

К оските се составени од коскена срцевина и коскени клетки. Коскената срцевина е организирана во вид на мрежа и е составена од испреплетени нишки од колагенски влакна. Калциумот и фосфорот се составен дел од овие нишки.

Токму овие два минерали им даваат на кос.ките цврстина и отпорност против механичко оште.тување. Коскената срцевина им дава еластичност на кос.ките, а коскените клетки учествуваат во структурата и регенерацијата на коскената срцевина.

Кос.ките се исклучително динамични орга.ни каде што постојано се одвиваат процесите на градење, распаѓање и регенерација и во која насока ќе се движат овие процеси зависи од квалитетот и квантитетот на кос.ките.

Обновување и минерализација на кос.ките се контролира од хормоните естроген, тестостерон и калцитонин, минералите како калциум и фосфор, и витамините Д, Ц и К. Големо влијание има и околината како и начинот на живот.

За превенција од остеопороза и одржување на цврстината на кос.ките колку е можно повеќе, се препорачува воведување на здрава исхрана базирана на витамини од групата К, секојдневна физичка активност и поминување повеќе време во прошетка на сончева светлина.

Нарушената рамнотежа во рамките на овие активности доведува до фактот дека постои ризик од распаѓање или деминерализација на коските и доведува до развој на хронична болест позната како остеопороза.

Остеопорозата е болест која се карактеризира со намалување на коскената маса, нару.шување на коскената структура, што резултира со недостаток на минерализација на кос.ките, односно намалување на јачината и еластичноста и зголемена можност и фреквенција на скршеници.

Колковите, прешлените и долниот дел на подлактицата се најчестите места на скршеници. Кај пациенти со остеопороза, покрај скршениците на кос.ките при паѓање, карактеристични се и скршеници на прешлените.

Кос.ките се ронат на мали парчиња поради неможноста да се носи тежината на телото. Ваквите скршеници доведуваат до силна и хронична б олка во ‘рбетот и долниот дел на грбот, губење на висината и на крајот до деформитети и попреченост.

Оваа болест обично ја поврзуваме со стари лица. Карактеристично е за „третата доба од животот“, а почесто се јавува кај жени. Околу 75 милиони луѓе во светот стра.даат од оваа болест, а се проценува дека во Македонија таа бројка достигнува околу 120 илјади жени. Поради неправилниот начин на живот се проценува дека бројот на пациенти во светот ќе се зголеми двојно во наредните 50 години.

Симптомите на болеста можат да останат скриени со години. Во повеќето случаи, болеста се открива по скршеница. Секоја кос..ка во телото може да произведе различен симптом.

Б олката во областа на ‘рбетот, најчесто во долниот дел на’ рбетотот, е знак дека прешлените се слаби. По неколку години, може да доведе до силна и хронична б олка во грбот, како и губење на тежината.

Медот и лененото семе како природен лек за остеопороза

Античките Грци ја лекувале остеопорозата со мешавина од природни состојки. Ви претставуваме рецепт што можете лесно да го подготвувате и кон-сумирате секој ден за бор-ба против остеопорозата.

Потребни ви се 10 лажици ленено семе, 5 лажици мелено семе од сусам, 5 лажици мелени семки од тиква, 5 лажици мелени семки од сончоглед, 5 лажици мелени зрна пченица, 3 лажици суво грозје и 1 кг мед.

Постапка: Истурете ги сите состојки во сад и измешајте ги со дрвена лажица или мешалка. После тоа, смесата се чува во стаклени тегли, а се кон-сумира по една лажичка пред појадок и пред ручек.

Лек и превенција за остеопороза – природна мешавина која ќе ги зацврсти кос.ките. Рецепт на Весна Михајловиќ. Лекот е вкусен и пријатен за јадење.

Потребни состојки: 100 г сусам, 100 г ленено семе, 100 г семки од тиква непечени, природен мед по потреба.

Постапка: Сите семки се мелат и се мешаат со мед. Се складира во стаклена тегла. Ова е основниот рецепт, а вие можете да експериментирате и да додавате состојки по желба.

Се користи за остеопороза, особено кај жени. Можат да го користат сите бидејќи одлично делува за различни недостатоци и пореметувања во организмот. Во смесата додадов и малку лимонов сок и две лажици путер од коноп, па сето убаво го измешав.

Употреба: Една или две супени лажици (наутро и навечер) или по потреба. Една лажица дневно е доволно и не би требало да претерувате со оглед на тоа што е вкусно за јадење.