Фото и рецепт: Јасмина Лазаревиќ

Потребни состојки:

600 г брашно

250 мл млако млеко

100 мл вода

2 лажички шеќер

30 г квасец

1/2 прашок за печиво

100 мл масло

1 лажичка сол

100 г путер (+) за премачкување на корите

Постапка:

Се активира квасецот и се замесува меко мазно тесто и се остава на топло околу половина час. 

Се дели на 4 помали топки, секоја топка се расукува, се премачкува со путер, се филува со сирење или по желба, па се витка во ролат. Со тацна се сече цик-цак.

Се премачкува со жолчка и се наросува со сусам и ленено семе.

Се остава малку да кисне па се пече во загреана рерна на 200 степени додека да добие убава боја.

Фото и рецепт: Јасмина Лазаревиќ