КРЕМ ОД ЛИМОН: Без јајца, без скроб, без брашно! 3 состојки: Неверојатно! Совршен фил за колачи и торти…но и самостојно како десерт или напиток…

Ова е најлесниот и најбрзиот крем од лимон за правење! „Посет“ од лимон! Вкусен крем од лимон без јајца, без скроб и без брашно. Само 3 состојки! Сè што ви е потребно е шлаг, лимон и шеќер.

Киселоста на лимонот природно ќе го згусне сварениот крем. Освежителен десерт!

Стар англиски рецепт кој првично бил пијалак направен од топло млеко помешано со пиво, вино или други алкохолни пијалаци и најчесто зачинет со некои ароматични зачини, напиток како деликатес или како лек за настинка. Пробајте и нема да се покаете! Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

сок и кора од 1 лимон
60 г шеќер
300 мл шлаг/слатка павлака

*Шеќерот може да се замени со јаворов сируп или кокосов шеќер, на пример.

ПОСТАПКА:

Изрендајте ја кората од 1 лимон, а потоа исцедете го сокот.

Во тенџере сипете 60 г шеќер и 300 мл слатка (или незасладена) течна павлака за шлаг.

Загрејте на тивок оган додека да зоврие со непрекинато мешање. Штом зоврие и запени веднаш тргнете го тенџерето настрана и додајте ги лимоновиот сок и ренданата кора.

Добро промешајте па сипете во соодветни садови или чаши.

Можете да се сладите веднаш како топол напиток или пак да го оладите еден час во фрижидер и да уживате во скремот како десерт. Видеопрезентацијата погледнете ја ОВДЕ.