Home ТЕСТО КРЦКАВ СЛОЕВИТ КРОАСАН…Едноставен рецепт за вкусни кроасани, одлични за појадок…

КРЦКАВ СЛОЕВИТ КРОАСАН…Едноставен рецепт за вкусни кроасани, одлични за појадок…

Запишете си го овој едноставен рецепт за крцкав, слоевит кроасан кој можете да го подготвите или за појадок или за време на чај со гостите. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (чаша од 200 мл):

5,5 чаши (660 г) брашно
1 чаша (200 мл) топла вода
1 чаша (200 мл) топло млеко
1 лажица (20 г) шеќер
1 кесичка (10 г) сув квасец
2 јајца (без една жолчка)
1 лажичка (8 г) сол

За премачкување на тестото:
120 грама путер/маргарин

За премачкување и посипување:
малку сусам и црн ким
1 жолчка од јајце
1 лажица млеко

ПОСТАПКА:

1.За тесто: Во подлабок сад измешајте ги водата, млекото, шеќерот, квасецот и јајцата додека да се постигне хомогена конзистентност.

2.Започнете постепено да го додавате брашното, посолете и замесете меко, нелепливо тесто.

3.Покријте го тестото и оставете го да ферментира 45 минути. Потоа нежно премесете го и поделете го на 12 еднакви парчиња.

4.Секое топче развлечете го во кора со дијаметар од 25 см. Меѓу нив се премачкува путер и се редат едно врз друго. Ставете го во кеса и оставете го да отстои во фрижидер околу 25 минути.

5.Купот од кори ставете го врз набрашнета работна површина, лесно набрашнете го одозгора и развлечете го во квадрат 50 на 50 см.

6.Потоа, работ превиткајте го навнатре, а спротивниот раб превиткајте го над него за да се формира долг правоаголник во три слоја.

7. Исечете цик-цак триаголниците, свиткајте ги во кифли и наредете ги на плех обложен со хартија за печење.

8.Премачкајте ги со смесата жолчка-млеко и по желба посипете сусам и црн ким.

9.Ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 степени. Постапката погледнете ја ОВДЕ.