Релативно стабилниот геном SARS-CoV-2 е добра вест за вакцината која е во клиничка фаза на испитување.

Малиот број на генетски разлики помеѓу оригиналниот вид на коронавирус од Вухан и оној што моментално кружи кај американското население, укажува на тоа дека вакцината веројатно би можела да понуди траен имунитет.

Геномот на коронавирус САРС-КоВ-2, останува релативно стабилен за време на неговото глобално ширење, посочувајќи дека вакцината би можела да даде долгорочна заштита, пренесува „Вашингтон пост“.

Иако сите реплицирачки вируси акумулираат некои мутации кои опстојуваат како резултат на природната селекција, генетиката на САРС-КоВ-2 сугерира дека таа не мутира со голема брзина, известуваат истражувачите.

Постојат приближно четири до десет генетски разлики помеѓу вирусот на потекло од Вухан и соеви кои моментално кружат во Соединетите американски држави, вели молекуларниот генетичар Питер Тилен од универзитетот „Џон Хопкинс“ за „Вашингтон Пост“.

„Ова се релативно мал број мутации, ако се земе во предвид дека поминале низ голем број луѓе“, вели тој.

„Во овој момент, стапката на мутација на вирусот ќе укаже на тоа дека вакцината направена за САРС-КоВ-2, ќе биде единствена вакцина. Во спротивно, ќе беше потребно изготвување на нова вакцина секоја година, како што е случај со вакцината против грип“.

Тилен додава дека вакцината против коронавирус може да носи сличности со вакцините за сипаници, бидејќи и двете нудат долготраен имунитет.

„Вирусот не мутираше во значителна мера“, се согласува вирологот Стенли Перлман од Универзитетот во Ајова во коментар за „Вашингтон Пост“.

Бенџамин Ноуман, виролог на Универзитетот А&М Тексас, истакна клучни разлики помеѓу коронавирусот и грипот.

„Грипот има уште една особина што ја немаат коронавирусите – геномот на вирусот на грип се распаѓа во неколку сегменти“, изјави тој за весникот.

„Кога два вируси на грип се наоѓаат во иста клетка, тие можат да разменат неколку сегменти, потенцијално веднаш создавајќи нова комбинација – вака потекнува грипот„ свински “Х1Н1“. Нојман посочува дека досега има само едно „прилично лошо оптеретување“ на коронавирусот, но дека ако опстојува една година, може да се појави поголема разновидност.

Според „Вашингтон Пост“, научниците тврдат дека е можна многу мала мутација на САРС-КоВ-2, која може да има голем ефект врз клиничките исходи, иако во моментот нема знаци за тоа.

Експертите сега развиваат голем број вакцини против коронавирус, кои можат да станат достапни во рок од една година до 18 месеци.