Компот за зима без конзерванси од само 2 состојки, многу е вкусен, го јадеме уште првиот месец

Компот за зима без конзерванси од само 2 состојки, многу е вкусен, го јадеме уште првиот месец. Рецепт на Бојана од Бокина Кујна. Се прави во голема количина бидејќи е многу вкусно. Јас секогаш правам во големи тегли, а кога ќе дојде зимата се се јаде во првиот месец.




Најчесто компотот го правам од праски, кајсии и јаболка. Некогаш посебно, а некогаш го мешам овошјето. Изборот на овошјето останува на вас, но оваа комбинација е толку многу освежителна и вкусна.




Кајсиите и праските ги ставам во поголема количина, а помалку јаболка. Користам добро измиени и стерилизирани тегли со соодветен капак за затворање. Овошјето измијте го и семките извадете ги.




Секогаш користете созреано овошје, но не презреано. Оште-тените делови на овошјето, пресечете ги со н ож, но одбегнувајте ги ваквите плодови колку што можете повеќе. Овој компот е без конзерванси и е соодветен за дечињата да го јадат во текот на зимата.




Овошјето можете да го сечете на помали коцки или на половина, како што правев јас, а потоа да го редите во тегла. Теглите наполнете ги до самиот врв со овошје, но не го притискајте овошјето во теглите бидејќи сепак треба да има воздух во него и простор за испуштање на соковите при пастеризирање.




Теглите полнете ги по избор, некаде ставете само праски, некаде кајсии, а во некоја тегла и мешано праски и кајсии со јаболка. Изборот на комбинации е голем, а креативноста останува на вас.




Откога ќе ги наполните теглите со овошје, потребно е во секоја тегла да ставите 3 супени лажици шеќер, а потоа прелијте до врвот со флаширана ладна вода. Херметички затворете ги теглите. Капакот не смее да биде оште-тен, корозивен, туку напротив треба да биде чист и стерилен.




Во подлабоко тенџере ставете една чиста памучна крпа на дното и по страните, а потоа редете ги теглите во тенџерето, колку што ви собира – толку. Бидете претпазливи, теглите да не се допираат меѓусебе за време на процесот на пастеризација бидејќи можат да се распукаат.




Оставете по малку простор помеѓу секоја од теглите. Јас користам две тенџериња бидејќи не ми ги собира теглите во едно. Потоа, важно е да го наполните тенџерето со ладна вода до самиот врв, односно да не се прелива капакот од теглите.




Ставете да се готви на ниска температура, малку повеќе време одзема овој процес, но на овој начин овошјето дополнително се готви и го испушта својот сок. Од моментот на вриење, се остава да се вари уште 20 – 30 минути.




Потоа теглите се оставаат да отстојат во истата вода до следниот ден за добро да изладат, а потоа се складира на темно и суво место. Овој компот има рок на траење 3 – 4 години ама верувајте се јадат уште првата зима. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.

Претходна статијаНАЈСОЧНИТЕ БАТАЦИ СО ОРИЗ ВО ТЕГЛА: Повкусно нема од ова, секој треба да проба
Следна статијаМојата сосетка има 70 години и мириса прекрасно: се капе во овој раствор, а од неа никогаш не се чувствува пот