Фото и рецепт: Елена Мишковска
Потребни состојки:
700 г брашно
2 лажички сол
Вода на собна температура, по потреба
Постапка:
Брашното со 2 лажички сол и вода на собна температура се замесува во мазно, средно меко тесто. Се остава половина час да отстои, па се дели тестото на два дела.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_9509.jpg)
Од првиот дел се прават 12 топчиња за долната кора, а од вториот дел се прават 16 топчиња за горната кора.
Топчињата се расукуваат во величина на чинија, се премачкуваат со путер и се редат едно врз друго. Последните не се мачкаат.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_9508.jpg)
Од првото се развлекува кора во величина на тепсијата, се наросува со приготвената блитва. Се развлекува втората кора, се става врз наредената блитва, се сече на коцки, а врз секое парче се става по половина лажичка путер / маргарин и се става на печење.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_9507.jpg)
БЛИТВАТА се мие, се вадат големите и тврди делови од листот во средината, се попарува со врела вода и се остава да отстои 10-тина минути. Потоа се процедува, се посолува и се додава масло. Убаво се промешува.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_9506.jpg)
Фото и рецепт: Елена Мишковска